2019-07-25 946 瀏覽
最近真係感到同家人食餐家常便飯,已經有種奢侈感。喺城市入面總係有種陌生感覺,所以放工後心血來潮,就約埋女皇嘅爸媽一齊食反餐飯。而地點就揀咗倆老嘅指定飯堂彩福,今次係佐敦店。一段時間無黎發現酒樓添置左幾部大電視,相信係供宴會時使用,而平日就令我們啲常客多左份享受。喺彩福食飯有另一好處係晚飯三寶可以幫到三心倆意嘅我地,更容易決定自己想食乜。晚飯三寶係由燒味部,廚房同海鮮部中各選一款菜色嘅套餐。而每次黎都可以試到唔同組合,所以真係幾好,今次我地就點左姜葱焗肉蟹,份量係一隻,勝左夠大隻多肉,四人用絶對夠喉,焗蟹效果乾身,姜葱味濃,唔錯。脆皮燒腩仔,外皮鬆脆,肉組織肥瘦相隔,層次分明,肉帶咸香,繼懷舊金牌叉燒又一傑作瑤柱蝦乾浸勝瓜,味道偏淡,但有助解膩。最後點左清蒸沙巴龍蠆班同彩椒菠蘿咕嚕肉,倆度相當下飯嘅餸,可惜貪心嘅我們太飽啦,放棄白飯,改選桂花糕,希望黎緊大家都可以珍惜同家人朋友嘅每餐相聚時刻,享受自己開心用餐心情。

瑤柱蝦乾浸勝瓜,味道偏淡,但有助解膩。