1K
2018-11-05 2291 瀏覽
一街都係冰室,呢間樓下位於路德圍,正常茶記裝潢,二人枱狹小,平日晚飯時間,幾乎滿座,問過啊姐可否坐卡位,雖然面露不情願嘅表情,但由於我地體型大,都要點頭啦。(事實上過左8點半鐘後,入座嘅人少,根本無需要留起啲卡位啦)餐牌都係啲茶記選擇,輕輕睇過下啲評價,蕃茄通、雞脾、多士之類比較受歡迎。晚市人均五十蚊,又唔係貴,食到飽一飽,都算係咁。我地並非慕啲名而來,只係食餐家常便飯,稍為好食過普通茶記少少,已經收貨。呢個套餐幾抵食,蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋再選配一款小食,都係48蚊。選項有13款,唔係hea野,有雞脾、豬牛雞扒、蛋治等。蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 +招牌瑞士雞脾 $48蕃茄湯底都算濃郁,唔係齋茄膏開,飲得落口,唔會太重口味,濃稠度適中,整到好似星座嗰種咁稠身,我就麻麻地。炒蛋中規中矩,冇乜蛋味,亦都唔係特別滑溜,而且份量唔多。通粉係冇紋的,我鐘意見雞脾單點要28蚊,就配雞脾試試。雞脾幾大隻,少少鹹,幾入味。雞脾肉幾乎離骨,食落軟腍唔老焗鮮茄豬扒飯 $53好多餐廳都有嘅焗豬,好多時都唔啱我口味,一係過濕,一係過乾硬…呢度嘅焗豬都唔錯。熱辣辣焗起,飯粒炒底,濕潤度剛好,我都幾鐘意。豬扒大小厚

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 +招牌瑞士雞脾 $48

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 +招牌瑞士雞脾

焗鮮茄豬扒飯 $53
熱辣辣焗起,飯粒炒底,濕潤度剛好,我都幾鐘意。豬扒大小厚薄適中,切件上,有醃過,幾香,肉質唔鞋,亦唔會乸到鬆哂

焗鮮茄豬扒飯

兩個人埋單百二蚊有找,正常價錢,我覺得可以。
2018-11-02
蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 +招牌瑞士雞脾