2020-11-07 3797 瀏覽
香港有好多唔同嘅私人會所,位於中環嘅商業大廈入面,美其名說係會所啦,其實只係食飯嘅地方,娛樂設施都未必有,裝修亦都只係普普通通,但通常呢種嘅會所嘢食質素都好有保證。香港醫學會就係其中一個地方。4位既晚飯套餐每位唔使$200就已經有八道菜。燕窩鷓鴣羹又滑又香口,面頭嘅火腿蓉味道好突出,肉類用鷓鴣,嗰種野味嘅香味並非豬肉或者雞肉可以代替。可能我食過太好食嘅蝦多士,呢度嘅蝦多士顯得平平無奇,而且油份過多,面頭嘅炸粉太多白雪雪咁,賣相就唔係幾靚啦。西蘭花炒帶子唔係一樣好特別嘅菜式,但呢度做得相對唔錯,帶子保持到鮮味,西蘭花亦夠爽脆。子薑菠蘿咕嚕肉用黑毛豬來做,呢樣都唔係特別嘅地方,呢道菜最好食嘅係子薑。子薑一年都有,而且都係佢哋自家醃製,周年我唔係太喜好醃菜嘅人都覺得好好食。子薑冇渣,甜酸辣嘅比例亦都做得好好。粟米魚柳係一道我由細到大都鍾意食嘅菜式,外面好多酒樓嘅炸魚菜式會用品質唔好嘅魚,但呢度用嘅魚柳都相當唔錯,而且炸得好香口。呢度用嘅瑤柱都好大條,味道亦都做得好。我係一個唔太食炒食飯嘅人,但佢嘅松子欖菜叉燒粒炒飯真係做得好好,Uncle Roger is not going to put
香港醫學會就係其中一個地方。
4位既晚飯套餐每位唔使$200就已經有八道菜。

呢度用嘅瑤柱都好大條,味道亦都做得好。

我係一個唔太食炒食飯嘅人,但佢嘅松子欖菜叉燒粒炒飯真係做得好好,Uncle Roger is not going to put his leg down。

最後陳皮紅豆沙,陳皮味都好好,而且唔會過分甜,適合都市人低糖飲食。不過我就略嫌覺得稀咗一d。

大抵來講呢度係一個人唔太多人,好適合幾個朋友坐埋傾偈食飯嘅地方,但就留意佢哋收工時間比較早,如果放工太晏嘅朋友就未必去到啦。
2020-11-02
  • 燕窩鷓鴣羹