2020-12-15
第四波疫情來臨前,難得同老公去二人世界,呢排食得太多西餐,想轉轉口味食中餐,揀咗金公館,果然冇令我哋失望。餐廳嘅佈置好有中國特色,位置寬敞,坐得舒服,喺疫情底下都食得特別放心。我哋叫咗個二人套餐,我最鍾意個杏汁白肺湯,啱晒冬天飲,又滋潤又足料,不過呢個湯會限量供應,我哋好好彩係最後兩個。除咗個湯,我另一個好鍾意嘅就係北京填鴨,二人餐只係包括半隻,不過份量好大份,好夠食。鴨肉香脆,餡皮新鮮熱辣辣。老公就好鍾意個香蔥雞蛋豆乾粒和味菜豉汁炒豬青肉,兩個餸都非常惹味,火候十足,睇得出廚師嘅功力非凡。蔬菜方面,個雲耳炒勝瓜都相當出色,健康清淡,可以消減油膩嘅感覺。二人餐仲送埋甜品,甜品係桂花杞子糕,唔會太甜,又有陣陣桂花嘅香味,令人齒頰留香。下次會帶埋屋企人一齊嚟食,咁就可以試到多啲唔同款式嘅小菜,呢度都係一個家庭聚會嘅好去處。