2018-03-08
「太興」除咗有啲hero片嘅廣告情節,然之後一句廣告標語:「太興。太好味道」之外,我就只係認識佢嘅冰鎮奶茶😅今晚嚟到荔枝角,由於係宇晴匯商場有事幹,見到附近有間「太興」,大約晚上七點幾左右,見唔使排隊,所以就入去晚餐。睇咗佢個Menu,突然之間好有家嘅感覺🏠首先佢有燉湯,對於好似我呢啲冇屋企湯水,又或者依家啲都市人根本冇時間煲湯,呢度就啱晒佢哋。呢度仲有煲仔菜食,羊腩煲、雞煲等等都有,唔食煲,都可以食條魚,仲可以炒碟菜。或者食小菜都有七款俾你揀,唔識小炒,食燒味都有。由於呢幾日天氣凍左咁多,食個煲就最啱啦!我就揀咗胡椒魚肚雞窩,一般出邊餐廳會係胡椒豬肚嘅組合,不過由於我唔食紅肉(例如豬、牛、羊之類),而佢呢度係白肉嘅組合(魚肚配雞)👍🏽其實佢好足料,窩仔細細有夾唔完嘅魚肚,而且雞仲好滑。佢仲用過火,興住過鍋,食到成個人暖笠笠,好正!另外就叫咗個豉汁蒸倉魚,唔會蒸到條魚過”鞋”,剛剛好😋加$19就可以做套餐 - 跟白飯同埋一杯飲品,冰鎮奶茶或者冰鎮咖啡都包!除咗堂色之外,你亦都可以將「太興」嘅味道帶返屋企,佢推出左罐裝嘅咖喱牛/雞,羅宋湯同埋蕃茄肉醬,仲有港式奶茶(註明:冇添加味精)咁就
睇咗佢個Menu,突然之間好有家嘅感覺🏠
或者食小菜都有七款俾你揀,
唔識小炒,食燒味都有。
由於呢幾日天氣凍左咁多,食個煲就最啱啦!
另外就叫咗個豉汁蒸倉魚,唔會蒸到條魚過”鞋”,剛剛好😋
除咗堂色之外,你亦都可以將「太興」嘅味道帶返屋企,佢推出左罐裝嘅咖喱牛/雞,羅宋湯同埋蕃茄肉醬,仲有港式奶茶(註明:冇添加味精)咁就可以食得開心又放心啦!