2020-06-13
今日黎到實而不華嘅北京水餃店,做咗下午茶嘅時間,下午茶餐牌選擇就唔算好多,俾你小食呀麵呀炒野呀都有架,想平少少就可以諗下午茶,因為都有送豆漿。下午茶我地就叫左兩個餐,第一個只係韭菜餅餐,另外嗌左酸辣湯面。再加多一份北京煎餃。酸辣湯麵用料都好豐富, 上面你見到啲超級多的豆腐,木耳,肉絲,雞蛋,紅蘿蔔等,酸辣湯味道黎都幾適中,食落開胃好嘢味,適合香港人口味,聽到唔少人都會點呢個酸辣湯。面質黎都欣賞,因為佢用左一個比較幼身少少見面,咁對於呢類黎要掛湯嘅面,用唔太粗身的面可以掛到更加飲到多啲湯汁。另外點的就有北京煎餃,絕對唔同日式煎餃嗰皮好簿,呢隻係皮厚,但唔硬,一咬落去入邊都有湯汁流出來。而且餡餅一向都係佢地間店嘅招牌菜,除左韭菜餡餅之外,仲牛肉餡餅同埋羊肉餡餅,不過不午茶無,想食的朋友可以另外點。睇相都見到,外皮的都知道好香脆,入邊都有好多韭菜同埋有濃郁香味。