2023-11-16
上個月同朋友過開將軍澳先知原來呢區都好多美食,其中一間餐廳見到門口已經知道係人氣餐廳,一早已經mark低左要黎食飯。果然今日收工黎,入座率已經高達八成,一於就試下到底有幾特別。炭燒香茅西冷牛肉佢個秘製醬汁果然出色,有種酸酸辣辣又香甜既味道,加上西冷牛肉口醃得好香,輕輕沾上醬汁,成件事配合得好夾。而且份量剛剛好,建議要趁熱食,但係攤凍左都唔好硬。泰式鹽焗燒魚條魚燒到岩岩好熟,表面有大量鹽,打開層皮之後已經聞到好香噴噴既魚肉,重要有煙出架,食每一啖魚肉都好係食緊雞肉咁,好彈牙好juicy。不得不讚下廚房將個火喉控制得好好。泰式青咖喱雞肉怕辣既朋友一定必試既青咖喱,令次我地就揀左雞肉,雞肉同埋其後配菜既份量都好多,我地重叫多個酥餅,沾上咖喱汁味道簡直一流,個酥餅好香同好鬆化,叫多個都重得啊!鹹魚炒芥蘭最近食得太多肉,想炒碟菜試下,今次我地揀左個難道幾高既鹹魚炒芥蘭,呢道菜非常有鑊氣,而且每啖都食到咸魚既香,可惜我地食到好飽,如果唔係配埋個飯簡直一流。
炭燒香茅西冷牛肉
泰式鹽焗燒魚