2025-01-18 0 瀏覽
喺將軍澳好少好食既潮州打冷,陳儀興絕對係一個好選擇,真係值得一試!呢間餐廳環境幾靚有好多老夫子裝唔,食物更係一流。我最近去過,試咗幾道招牌菜,想同大家分享下。✨招牌陳年鹵水鵝片首先,當然要提下佢哋嘅招牌陳年鹵水鵝片。個鵝皮脆脆地,鹵味濃郁,咬落去真係好有口感,香味四溢,根本停唔到口!✨ 凍食黃油烏頭接住係凍食黃油烏頭,呢道菜真係有啲驚喜。魚肉好鮮嫩,加上黃油香氣,口感滑滑地,搭配麵豉醬,鹹鹹地,味道更加凸顯魚肉嘅新鮮,真係好好味。仲有係用楊氏出品嘅芋頭,品質更加有信心保證👍🏻✨ 潮州蠔仔粥再嚟就係潮州蠔仔粥,呢碗粥米粒煮得啱啱好,滑滑地,蠔仔又鮮甜。湯底鮮淡,配埋肉碎一齊食,味道更加豐富,食完超滿足!✨上湯浸菜心蔬菜就係必食嘅餸菜,我哋揀咗時令菜心,上湯浸菜心,雖然簡單,但食材好新鮮,菜心脆脆的,湯底鮮甜,好健康。✨ 手工芋泥最後,唔好唔提佢哋嘅手工芋泥!口感好細膩,芋頭香氣撲鼻,甜而不膩,再配幾粒煙煙韌韌嘅白果,食完心情都好好🥰。✅而且要提醒大家,將軍澳店嘅宵夜時段(2100-2330)有優惠,入座就可以大支「藍妹或ASAHI」只需$25,真係唔好錯過!

✨招牌陳年鹵水鵝片

✨ 凍食黃油烏頭