2022-11-17 1675 瀏覽
又到星期日,喺個要周圍搵食的日子。古琴雅苑嘅片皮鴨聞名已久,終於今晚齊人可以一起去試食。本來想去尖沙咀嗰間分店,但係book位時已經滿座,於是乎轉軚去灣仔呢間古琴雅苑食。全家人都鍾意食片皮鴨,為咗滿足食慾,我哋就嗌咗全隻。除此之外仲嗌咗四、五樣已經好耐冇食嘅京滬菜。烤北京填鴨(全隻)$388要全隻片皮鴨嘅決定做得一啲都冇錯。因為係全隻鴨,所以所有嘅配料同捲餅都打孖上,啲鴨肉亦都分別擺在兩隻鴨子造型的盤上,望落去覺得幾得意。因為係聞名已久,所以對佢有頗高期望。包好一份烤鴨一啖咬落去,嘩,真係名不虛傳,正啊!卷餅鬆軟,包住酥皮鴨肉,加上有哈密瓜在內嘅配料,食落口感清新,一啲都唔感到肥膩,仲非常有滿足感,係我哋喺香港食過最好味嘅北京烤鴨。無錫脆鱔 $98呢個無錫脆鱔係個功夫菜,以往食得太多炸咗出嚟變成黐埋一舊或一啲都唔脆嘅,呢度嘅師傅功夫好,將啲鱔炸得脆卜卜,加上味道調得適中,連平時唔食鱔嘅妹妹都讚話Ichi-ban!農家醬爆羊肉 $148呢碟餸师傅炒得夠火候。佢偏重口味,啲羊肉係鮮嫩嘅,同埋甜椒、木耳一齊炒,仲落埋鮮蝦(以前食呢味餸從來冇見過落蝦嘅)。可能係因為我哋冇嗌白飯,就咁食覺得稍為

烤北京填鴨(全隻)$388

烤鴨配料-黃梅醬同甜醬

無錫脆鱔 $98

無錫脆鱔

農家醬爆羊肉 $148
呢碟餸师傅炒得夠火候。佢偏重口味,啲羊肉係鮮嫩嘅,同埋甜椒、木耳一齊炒,仲落埋鮮蝦(以前食呢味餸從來冇見過落蝦嘅)。可能係因為我哋冇嗌白飯,就咁食覺得稍為鹹咗啲。

農家醬爆羊肉

風味松子魚 $245
呢個係我嘅至愛,疫情三年幾來第一次食松子魚,條魚炸得香口,唔厚粉,加上啲甜酸醬,食落非常開胃。味道方面稍為偏甜,我覺得落少三份一嘅糖都應該OK。

風味松子魚

四喜烤麩(網上訂座優惠,送嘅)
味道都唔錯,但係似係喺雪櫃啱啱攞出嚟,所以凍冰冰,要減咗啲分數。

四喜烤麩

砂鍋腌篤鮮 $188
呢個湯係上海人家嘅家常菜,但係做得好並唔容易。有啲人做出嚟不單止冇個鮮味,仲咸到攞命。呢間餐廳嘅腌篤鮮做得好,湯底濃郁,食得到筍、臘肉同各種肉類嘅鮮味。個湯咸味適中,加埋百葉結索咗湯汁,係我飲過嘅腌篤鮮中的佼佼者。

今晚尼餐連茶芥服務費,埋單千二蚊。咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅晚餐,真係物有所值,呢頭至食完就已經諗緊幾時返嚟再食啦!

2022-11-06
烤北京填鴨