2017-07-08 434 瀏覽
今日女朋友晚上來尖沙咀接我收工,之前係Facebook 見有介紹呢間餐廳,就同女友來試看試試下新開的牛脷專門店,之前都係一直在燒肉店食過,未試過去餐廳專食牛脷 晚上九點到達,平日晚上赫徳道無週末甘多人,店內坐位有限,大約有6張四人枱和一排吧枱,剛好有一張四人枱俾我地。我地點左:1)熟成招牌燒牛脷定食 $138(+10%)有大約10塊牛脷、牛尾湯、醬汁煮牛脷。店員上菜時會好細心同我們說明牛脷可沾芥末醬油、岩鹽或檸檬汁。2)特製紅汁炆牛脷定食 $128 (+10%)附有白菜漬、牛尾湯、麥米飯同山芋蓉。招牌燒牛脷合到好處,比超自己燒到老曬好得多,女友試曬檸檬汁,岩鹽或相加同芥末醬油,試完大家都覺得岩鹽加檸檬汁最好食,好清新。牛尾湯呈奶白色,內有幾磈牛肉,普普通通。醬汁牛脷山芋飯都表現普通,因為我想食山芋飯先叫,牛脷煮到好淋,好似台式牛肉面入面d牛肉,唔係唔好味,不過食完燒牛脷就覺得燒牛脷好食d,如果岀燒牛脷配山芋飯就好了。食完都無想住趕我地走,仲不時來幫手倒水,傾左一陣就走了。晚上十點幾走都仲有九成枱滿,又唔洗搭枱,感覺好好,會再來食。

我地點左:
1)熟成招牌燒牛脷定食 $138(+10%)

2)特製紅汁炆牛脷定食 $128 (+10%)
附有白菜漬、牛尾湯、麥米飯同山芋蓉。

牛尾湯呈奶白色,內有幾磈牛肉,普普通通。

熟成招牌燒牛脷定食
特製紅汁炆牛脷定食