2023-04-13
星期六晚想同三個best friends搵間居酒屋食下嘢吹下水,最近又好多人講起中環間JabJab,我哋就一於去試下!入到去,我就覺得有一種番左屋企嘅感覺,可能係因為啲staff親切,地方又cosy。牆上有好多靚仔靚女相信係客人嘅相,亦有唔同嘅poster,相信老闆都擺左一番心思係裝飾上。去到食物方便,亦都有唔少驚喜!首先,當然就要叫啲法國生蠔做前菜啦。味道鮮甜亦爽脆,餘韻久久不散,係一道好出色嘅前菜。之後,想試下啲串燒。雞皮餃子煎到外脆內軟,再加上大廚嘅秘制醬汁,可以話係無得再好。我係其它居酒屋未食過類似嘅味道。我亦有叫食串燒一定要食嘅免治雞肉串,雞肉同雞軟骨嘅比例好好,食完一串完全唔夠喉要再食多串。食完串燒想試下啲刺身,所以叫左嗰牡丹蝦刺身。一食就知道係新鮮運到,蝦味同質感一流,鐘意食刺身嘅話真係要一試!跟住叫左嗰staff強烈推薦嘅海膽鴿肉卷,亦都無令我哋失望。海膽同鴿肉兩個嘅配合恰到好處,一鮮一香,下次番嚟我都要再叫一次!最後叫個魚湯烏冬結尾,以為唔會有咩驚喜?我錯啦。魚湯並唔係一般嘅魚湯,後來聽大廚講原來係每日新鮮用魚煲嘅,難怪味道並非出面普通餐廳可以媲美。臨走前,大廚坤師傅
去到食物方便,亦都有唔少驚喜!
臨走前,大廚坤師傅終於忙完,有機會同佢寒暄兩句,先知道原來佢做刺身同串燒有十幾年經驗,問佢有咩秘訣,佢話一字記字曰:「心」
所有嘢佢都用心做同埋力求完美,難怪食物出品可以咁出色。
食完嘢,星期六晚十一點幾緊係落坊啦,上兩條街就係真係perfect!
P.S. 佢哋都有唔錯嘅sake choice, 開左支1.8L嘅作,四個人啱啱好。