2019-02-21 25 瀏覽
我好鐘意食甜品, 但由於大多數的甜品糖份高, 對於我呢D成日要keep住身形的人仕來講, 唯有忍口, 但真的是超鐘意食甜品, 這日經過堅尼地城一間地舖, 間店舖名及它簡約而溫馨的裝修令我停下腳步仔細看看, 間鋪叫”半糖主義”, 是間甜品舖, 得知它是一間低糖的甜品舖後真是欣喜若狂, 可以不用忍口食個我的至愛”朱古力心太軟”了。干淨舒適的店舖座低之後非常relax, 等待我的朱古力心太軟的同時, 望下間舖, 間舖的角落放了書架, 放了些旅遊書及棋類書籍, 書架的旁邊仲放了個吉它, 好有文青feel, 得閒時約埋朋友慢慢嘆個甜品, 慢慢看下書, 傾下解, 這裡會是一個非常不錯的地方, 頓時喜愛上了這間店舖。數分鐘後, 我的朱古力心太軟來到我面前, 個size比我平時食的要大, 扁扁地, 上面還放了不少生果, 有士多啤梨, 有奇異果, 仲有藍莓, 淨係生果睇上去是超級新鮮, 士多啤梨連葉, 紅紅綠綠, 甚是好看, 感覺食這甜品並不是太邪惡, 而係好健康, 用匙撥開朱古力的外皮, 哇! 真係好流心, 熱騰騰的朱古力即刻從中間涌出來,舀一匙濃厚的熱乎乎的流心的朱古力再加上一啖朱古力餅的外皮, 唔

數分鐘後, 我的朱古力心太軟來到我面前, 個size比我平時食的要大, 扁扁地, 上面還放了不少生果, 有士多啤梨, 有奇異果, 仲有藍莓, 淨係生果睇上去是超級新鮮, 士多啤梨連葉, 紅紅綠綠, 甚是好看, 感覺食這甜品並不是太邪惡, 而係好健康, 用匙撥開朱古力的外皮, 哇! 真係好流心, 熱騰騰的朱古力即刻從中間涌出來,舀一匙濃厚的熱乎乎的流心的朱古力再加上一啖朱古力餅的外皮, 唔….., 好食到無得頂! 成個朱古力心太軟唔太甜但夠香, 又香又濃的朱古力令人份外開心, 這份朱古力心太軟仲配有一球雪糕, 真係好滿足! 這裡將會是我的新蒲點!