2017-10-25 97 瀏覽
今日約咗朋友食晚飯, 佢話想食台灣嘢, 經朋友介紹下就嚟咗呢一間. 我哋約咗喺鰂魚涌地鐵站A出口等, 行過去用咗三分鐘, 都算方便. 呢間台灣食店, 位於小巷入面, 行過咗好容易會miss個入口.好鍾意呢間鋪嘅雲石枱, 同埋韓式嘅筷子匙羹, 有種Fusion嘅感覺.我哋兩個人好肚餓, 一嚟就叫咗四個餸.首先係紅燒辣牛腩配船家湯粉. 我好欣賞個湯, 佢用咗蕃茄嚟煲, 有少少辣辣地, 啲白蘿蔔同埋牛腩醃到好入味, 好鬼開胃. 跟住就係糖心蛋肉躁珍珠飯. 肉躁上面放咗好多炸蒜粒同埋青蔥粒, 唔係太多油, 撈埋啲飯啱啱好, 算係偏甜嘅肉燥飯. 另外我哋又叫咗蝦醬腩肉虎夾包, 嘩呢個真係真心好味, 個包好軟熟, 腩肉炸完之後卜卜脆, 入面又多汁, 蝦醬味好香, 又落咗少少麻醬, 加埋啲酸菜一齊食, 口感非常豐富.最後係個三杯雞, 啲雞醃得非常入味, 加埋啲九層塔一齊食, 味道唔錯, 不過略嫌雞肉乾咗少少.總括嚟講呢間都唔錯, 我會再嚟㗎~
我哋兩個人好肚餓, 一嚟就叫咗四個餸.

紅燒辣牛腩配船家湯粉

糖心蛋肉躁珍珠飯

蝦醬腩肉虎夾包

醉香火炙三杯雞

總括嚟講呢間都唔錯, 我會再嚟㗎~
2017-10-25
2 分鐘 (堂食)
紅燒辣牛腩配船家湯粉
糖心蛋肉躁珍珠飯