餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2017-11-07 549 瀏覽
每次同家人食上海菜,都會想到這一家。之前有試過其他上海菜館,有啲高級啲,又有啲xx總會,等等吖,但係到最後,都覺得呢間既係最好味,水準最consistent既一家。花雕醉雞 $68 原本好想叫全髀,但同家人食,費事諸多要求。不過普通部位醉雞都好好味。次次黎都叫。雞肉完全吸收曬啲花雕味道,超入味。肉質嫩滑。乾煸四季豆 $76 正當我哋食緊呢度菜,同屋企人講,點樣先可以教導到工人姐姐炒菜可以炒到咁?一般似樣都好吖!哈哈。味道好均勻,肉粒炒得好香,豆亦炒到爽得黎都夠淋身易咬。椒鹽小黃魚(兩條) $86 我自認好嬾。魚唔鍾意多骨。爹哋話叫,咁好啦。。。發覺原來都ok噢,唔係太嚴重。仲要炸過,非常香口。外面好脆口。裏面啲魚肉又好鮮甜。唔錯!上海炒年糕 $75呢個主要滿足媽咪,次次都要點。咁都超得幾好味。每塊年糕好煙韌,味道不太咸,恰到好處。炸醬拉麵 $56唔知點解,個日好想食呢個麵。上檯之前個麵已經剪好,等我哋容易啲分。麵條幼身細滑,炸醬有點微辣,都幾惹味。上海小籠包 (四隻) $39皮薄肉鮮,內裡湯汁爆棚,鮮香入味。我哋叫咗兩籠!正!大滿足既一個晚餐!
每次同家人食上海菜,都會想到這一家。

花雕醉雞 $68

花雕醉雞

乾煸四季豆 $76

乾煸四季豆

椒鹽小黃魚(兩條) $86

椒鹽小黃魚(兩條)

上海炒年糕 $75

上海炒年糕

炸醬拉麵 $56

炸醬拉麵

上海小籠包 (四隻) $39

上海小籠包 (四隻)

皮薄肉鮮,內裡湯汁爆棚,鮮香入味。我哋叫咗兩籠!正!

大滿足既一個晚餐!
2017-11-05
花雕醉雞
乾煸四季豆
椒鹽小黃魚(兩條)
上海炒年糕
炸醬拉麵
上海小籠包 (四隻)