花甲年華In the mood for clam📍 屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2253A號舖Food Maze上次去屯市新開嘅food court食burger時,見好多人都食一兜用錫紙裝嘅粉麵,好奇一問下先知原來喺burger嘅嚟檔花甲粉,我以前去上海實習都成日有食花甲粉,難得香港都有得食,一定要試試佢! 💰$60鮮甜花甲粉 🍜雖然話係做花甲粉嘅專門店,但感覺上冇咩特色,可能因為我食過好正宗嘅花甲粉,所以覺得呢度嘅花甲粉無論係調味用料都同想像中有落差。先講佢嘅花甲,每隻都好細,有啲仲要剩係得個殼,識落仲有少少沙添。粉方面我哋揀咗粉絲,湯底揀咗微辣清湯,湯底唔算重味精,飲完唔會覺得好鹹,但粉絲剪到好碎,幾乎要用匙羹畢先食到。最後就係配料,芫荽、芽菜同蔥都無咩香味,索唔到湯底嘅精華。無可否認佢哋嘅花甲粉係未開食之前已經聞到好香,打開睇到賣相亦都唔差,但真正食落就中規中矩。以呢個價錢喺屯門其實可以食到更加好嘅嘢,個人認為唔需要為咗食佢喺food court特登排隊等位。
花甲年華In the mood for clam

[價錢 Price]