2017-07-05
放工同個朋友去左尖沙咀行街, 行到咁上就諗住食啲野輕鬆下, 之後就去左厚富街搵食, 見到有招排深夜食堂就覺得好吸引咁沖左上去。入到店爆爆地, 幾驚冇位坐, 幸好職員哥哥好細心叫我地等陣話有人賣緊單, 唔洗兩分鐘就執好張枱比我地。舖頭地方唔算大, 但盛在環境乾淨, 裝飾都好特別好有日本料理感覺, 岩曬放工過黎鬆鬆。坐底個刻真係超口渴, 即刻叫左兩杯野飲, 我叫左杯荔枝特飲, 朋友叫益力多沙冰。杯荔枝特飲好甜同清新, 岩曬行完街好攰既我, 而朋友杯益力多乳酸沙冰都好好飲, 係夏天解渴既妙品。之後叫左魷魚, 味道鮮甜既魷魚帶上山葵既清新感覺, 十分醒胃, 加上咬感十足, 係非常好既前菜。由於本人喜歡魷魚, 所以再來炸鮮魷,, 味道正常, 口感脆卜卜, 值得一提係蛋黃醬, 真係好好味, 同炸鮮魷啲味好合拍, 結果啲醬係比我食曬咁濟 。鐘意食芝士又鐘意健康一定要食呢個芝士翠肉瓜, 我朋友對呢個菜讚不絕口, 芝士既分量多到呢, 真係好滿足。最後同朋友叫左碗大大碗既牛肉黑松露鵝肝飯做主菜, 呢個飯真係不得了, 三種味道濃郁既食材係口裡面爆出黎感覺真係無比既豐富, 呢個真心係必食, 出面啲舖係食唔到呢
荔枝特飲
益力多乳酸沙冰
山葵八爪魚
七味魷魚圈
火炙芝士翠玉瓜
最後同朋友叫左碗大大碗既牛肉黑松露鵝肝飯做主菜, 呢個飯真係不得了, 三種味道濃郁既食材係口裡面爆出黎感覺真係無比既豐富, 呢個真心係必食, 出面啲舖係食唔到呢種感覺。
香味牛肉配黑松露鵝肝飯