上個月尾同一班舊同事聚餐,因為疫情關係,加上部份人移民,儘管未能全部都能到,但很難得湊在一起,便選了這家在尖東嘅滿小館。其中一位同事來吃過對佢贊不絕口,便來試試,果然沒有令我哋失望😜以下菜式姑且分享一下食後感:☘️金沙脆魚皮 - 點嚟餸酒,食哂至醒起唔記得影相☘️冰鎮荔枝串串茄- 小小酸甜,冰凍嘅小番茄入口感覺好清新 ☘️話梅有機白涼瓜- 酸酸甜甜一點也不苦,甘香爽脆,改變了本人對苦瓜嘅抗拒☘️酒釀醉蝦(掛住食唔記得影相😜)- 蝦肉爽口,好味。一碟得六隻,七個人又好難叫兩碟,後來經理直接從廚房拎多隻送俾我哋,咁最後終於一人一隻了😜☘️魚- 唔記得係咩魚,只記得魚肉很嫩滑☘️黃金鳳尾蝦多士- 一份四隻我哋叫咗兩份,香脆可口,必點👍☘️小館冰鎮甜酸豬爽肉- 即係咕嘮肉,個皮被冰鎮住好脆,有點像冰糖葫蘆嘅皮一樣,肉汁豐富,但份量有點太少了,所以我們叫咗兩份😜☘️燕麥金沙蝦球- 非常香口,每隻蝦球都被蛋黃包住,香脆可口,就是有點熱氣☘️梅香馬友煎肉餅- 煎得非常香口,肉質感覺上不是機攪碎的,家鄉嘅味道☘️慢煮紅酒牛肋骨- 非常入味,肉燉得很軟,入口即化的感覺 ☘️茶香煙燻太爺雞- 皮脆肉嫩,很香☘️ 鮮茄腐竹浸時蔬

以下菜式姑且分享一下食後感:

☘️金沙脆魚皮 - 點嚟餸酒,食哂至醒起唔記得影相
☘️冰鎮荔枝串串茄- 小小酸甜,冰凍嘅小番茄入口感覺好清新
☘️魚- 唔記得係咩魚,只記得魚肉很嫩滑
☘️慢煮紅酒牛肋骨- 非常入味,肉燉得很軟,入口即化的感覺
☘️茶香煙燻太爺雞- 皮脆肉嫩,很香
☘️ 鮮茄腐竹浸時蔬 - 清清地中和番其他油炸濃味菜式
☘️脆米海皇泡飯 - 濃湯配埋脆米好香口
☘️桂花糕+馬卡龍 (甜品係送嘅)

整體來講食物幾高質,絕對可以再來👍

冰鎮茘枝串串茄
話梅有機白涼瓜