2024-12-17
生雞蛋拌飯就聽得多啦,唔知道你又有冇試過「生雞蛋拌麵🍜」呢?位於尖沙咀嘅「三田製麵所」係上星期完成翻新重新開幕,並且新增咗新嘅菜式。除咗有沾麵同拉麵之外,佢地仲推出呢一款日本人氣料理「生雞蛋拌麵」(TKM😂),喺日本推出時就已經大受歡迎,網上亦廣泛討論。🍽️[生雞蛋拌麵]🇭🇰HKD88佢哋既拌麵係用咗兩隻「蘭王」蛋,蛋黃顏色都偏橙紅,蛋味都幾濃郁。篤穿蛋黃嘅時候,啲蛋汁流晒出嚟,都幾吸引❤️。因為下面有蛋白,所以撈勻嚟食,整體口感都係順滑。另外拌麵附有紫菜碎、白松露油。落埋白松露油,食落會更加清香。食完麵仲會有啲蛋汁淨咗,可以加埋一碗白飯,日本米飯再配埋牡蠣醫油,吸收晒蛋汁嘅香味,食完非常飽肚。🍽️[海鮮丼]🇭🇰HKD78裝修過後嘅三田製麵所,鋪內新增另一外賣專門店「哲平食堂」,專售多樣化嘅日式輕食,例如係當飯同便當。我就試咗呢個海鮮丼,入邊用左各款新鮮嘅食材同埋海鮮,例如章魚🐙、鰻魚、蝦、三文魚籽,食落幾有鮮味。米飯就用咗日本新潟縣嘅「虹煌米」,每粒飽滿又煙靭,好有口感。除咗海鮮丼,仲有三文魚丼、吞拿魚丼各款嘅丼飯,係尖沙咀返工嘅朋友都可以去試吓~
🍽️[生雞蛋拌麵]🇭🇰HKD88
🍽️[海鮮丼]🇭🇰HKD78