2024-09-05
喺尖沙咀呢個寸金尺土嘅地方,想搵間有返咁上下水準嘅日本餐廳真係唔容易,如果想搵間經得起時間考驗嘅,更加萬中無一。今次我識嘅呢間餐廳同而家新派日料好唔同,佢主打傳統日本自家料理,裝修係行日本居酒屋風格感覺好正宗。😮**刺身拼盤**拼盤入面有油甘魚、吞拿魚同埋海膽,每款都新鮮到不得了。油甘魚肉質肥美,入口即化,油脂香氣十足;吞拿魚刺身鮮紅欲滴,口感爽脆,鮮甜味美;而海膽就更加唔使講,入口即溶,鮮味濃郁,非常之甜美!🍣**雜菜沙律**呢個沙律用咗新鮮嘅蕃茄,配上特製嘅醬汁,酸酸甜甜,好開胃。而且,沙律入面仲加入咗少少青瓜粒,令到味道更加豐富。🥗**瀨尿蝦乾**呢個係我嘅至愛!瀨尿蝦乾炸得香脆,而且唔會太鹹,配埋啤酒一流。🍺**爆炒雞橫膈膜**呢個菜式真係好有驚喜!雞橫膈膜炒得香口,而且唔會太韌,有咬口得嚟非常惹味。🐥**豚肉蕃茄卷**豚肉卷住大大舊蕃茄,再配上少少醬汁,酸酸甜甜,好開胃。🐷**雞胸軟骨串**雞軟骨燒得香脆,肉質好鮮嫩,而且唔會太乾,好惹味。😋**燒冬菇串**冬菇燒得香口,而且唔會太乾,好惹味,簡簡單單嘅菜式一樣出色。😆**免治雞肉棒**免治雞肉棒燒得香脆,再點埋日本蛋黃汁,完
**刺身拼盤**
**雜菜沙律**
**瀨尿蝦乾**
**爆炒雞橫膈膜**
**豚肉蕃茄卷**
豚肉卷住大大舊蕃茄,再配上少少醬汁,酸酸甜甜,好開胃。🐷
**雞胸軟骨串**
雞軟骨燒得香脆,肉質好鮮嫩,而且唔會太乾,好惹味。😋
**燒冬菇串**
**免治雞肉棒**
免治雞肉棒燒得香脆,再點埋日本蛋黃汁,完全唔會太乾,好惹味。🥰
**濃湯大蝦烏冬**
呢個湯底真係好足料,非常香濃嘅海鮮湯底。大蝦肉質鮮甜,烏冬又滑又彈牙,真不愧為餐廳招牌菜!🦐
沃川自家料理 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖