2023-01-26
尖沙咀新開性價比高鐵板燒🔥N.28 Teppanyaki(尖沙咀)📍尖沙咀棉登徑28號錦榮商業大廈地舖「回憶這理想不夠理想,沿途逛世間一趟只有向上」#披星戴月 #張敬軒先祝大家新年快樂,身體健康,大家事事順利! 🥳放咗幾日新年假,大家都應該飲飽食醉,今日分享下啱啱過去嘅年尾食咗一間新開性價比幾高嘅午市鐵板燒。由於我一向鐘意試新野,依間餐廳都係朋友推薦,另外餐廳似乎做緊新張優惠,訂枱仲有9折優惠添。-午市商務二人套餐 💲1180/2 ⭐️4.3/5⭐️-沙律及茶碗蒸 ⭐️3.9/5⭐️沙律新鮮開胃,正常水準。茶碗蒸有蟹肉鋪面,但整體質感偏水同淡口,個人表示還好。-活北寄貝 ⭐️4.1/5⭐️廚師會先將所有海鮮預先擺盤俾我地打卡後再開始慢慢烹調,首先上菜嘅北寄貝擺盤已經非常奪目,入口味道鮮甜,唔錯。-香脆金鯛配龍蝦南瓜忌廉汁 ⭐️4.35/5⭐️午市鐵板燒出現立鱗燒非常有驚喜,要將魚鱗全部炸至香脆好花心機,步驟繁複。而金鯛魚入口亦外脆內嫩,魚油亦都係口腔上回盪,餐廳設計依個套餐亦係好有誠意。-活伊勢海老配蝦膏汁 ⭐️4.4/5⭐️重頭戲之一就係每人半隻嘅龍蝦,廚師先係純熟地將龍蝦係鐵板上拆殼起肉,再將龍蝦蝦頭
N.28 Teppanyaki(尖沙咀)
📍尖沙咀棉登徑28號錦榮商業大廈地舖
「回憶這理想不夠理想,沿途逛世間一趟只有向上」
#披星戴月 #張敬軒
先祝大家新年快樂,身體健康,大家事事順利! 🥳
-午市商務二人套餐 💲1180/2 ⭐️4.3/5⭐️
-沙律及茶碗蒸 ⭐️3.9/5⭐️
沙律新鮮開胃,正常水準。
茶碗蒸有蟹肉鋪面,但整體質感偏水同淡口,個人表示還好。
-活北寄貝 ⭐️4.1/5⭐️
-香脆金鯛配龍蝦南瓜忌廉汁 ⭐️4.35/5⭐️
-活伊勢海老配蝦膏汁 ⭐️4.4/5⭐️
重頭戲之一就係每人半隻嘅龍蝦,廚師先係純熟地將龍蝦係鐵板上拆殼起肉,再將龍蝦蝦頭嘅蝦膏取出然後調味煮汁,最後將龍蝦肉同蝦膏汁係鐵板上一齊煎煮,淨係欣賞鐵板嘅過程已經令人食指大動。
龍蝦擺盤亦非常精美,而且龍蝦已經起好肉,一夾入口就可以進食,免去自己動手起肉嘅步驟,龍蝦入口味道亦觧甜。
-A5宮崎和牛薄燒 & 特色炒飯 ⭐️4.2/5⭐️
另一道主角就係A5嘅宮崎和牛薄燒,和牛油花肉紋非常之靚,但可惜薄燒始終口感上比較薄弱,而且和牛嘅油花油脂感都唔太食到,比較上少許失色。
同時間師傅亦會奉上炒飯,頗重蒜香味,仲有加到和牛肉粒落去一齊炒,但鐵板炒飯始終易過火喉,比較乾身。最後仲有甜品同餐飲奉上,算係頗為圓滿嘅收尾。
總結: 餐廳新開試業,除左鐵板燒之外仲有其他更抵食嘅定食套餐。午市鐵板燒性價比好高,有龍蝦和牛仲有少見嘅立鱗燒,每樣菜式都擺盤精美,適合打卡,不過味道上都係預期發揮,未算去到好有驚喜。
====
#N28Teppanyaki
#尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食
#鐵板燒#立鱗燒#香脆金鯛配龍蝦南瓜忌廉汁#活伊勢海老配蝦膏汁#A5宮崎和牛薄燒
====