2022-09-10 792 瀏覽
見到佢有大大個海景 梗係要黎打下卡🌌題外話 見到個乳鴿勁吸引 但原來要早幾日預訂🥲龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 ($328)賣相已經好吸引🤤叉燒肥瘦均勻 油脂分佈平均 肉質亦唔錯 腌得幾入味 龍眼蜜嘅蜜香甜甜地幾好食😋龍井熏太爺雞 ($338)上菜時會用個蓋藍住 一打開就勁大陣煙熏味(。ì _ í。) 雞肉都幾嫩滑 亦唔會太肥 有陣陣龍井茶香 但我就唔太鍾意佢陣煙熏味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鴛鴦蝦球 ($398)有驚喜❣️總共有六舊 有三舊係芒果醬 有三舊係鹹蛋黃 芒果味唔算太出 但芒果醬同蝦都幾夾 食落都幾開胃 另外鹹蛋黃醬都幾特別 每一啖都有咸蛋黃同好有蝦味🦐兩款醬料可以滿足晒傳統同新穎嘅口味😋我就比較鍾意鹹蛋黃醬 屋企人就比較鍾意芒果醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)蔥油白雲帶子炒飯 ($268)同平時嘅帶子炒飯完全唔同 下面係帶子加蛋白整到好似白雲咁嘅汁 再將啲炒飯放係上面 中間碟炒飯加咗蔥油之後變成綠色 但出奇地幾好食❣️啲飯炒到粒粒分明 撈埋啲蛋白同帶子都幾好食 面上亦灑有炸蒜片 連埋啲炒飯一齊食更為香口😋但略嫌份量偏少😥黑蒜焗羊鞍 ($328)呢道菜都幾創新同有驚喜❣️平時淨係見過黑蒜拉麵 無諗過黑蒜焗

龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 ($328)

龍井熏太爺雞 ($338)

鴛鴦蝦球 ($398)

蔥油白雲帶子炒飯 ($268)

黑蒜焗羊鞍 ($328)
呢道菜都幾創新同有驚喜❣️平時淨係見過黑蒜拉麵 無諗過黑蒜焗羊鞍又出奇地幾夾🤣羊鞍肉質都幾嫩滑 唔會煮到過鞋 面上舖滿黑蒜 唔算好入味 但整體上都幾好食😚

茉莉花茶味意式奶凍 Jasmine Tea Flavoured Panna Cotta ($158)
全晚最期待反而係個甜品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 奶凍以中國茶作為外型 上台時仲有啲煙霧效果 好適合打卡✨雖然價錢偏貴 但都值得一試 奶凍上面有薄薄一層茉莉花茶啫喱 入口即溶 食落有淡淡的茉莉花茶香味🥰佢隔離嗰兩粒有啲似金莎朱古力😂

流沙包配冰淇淋 ($138)
有啲似迷你流沙包 配上流沙嘅奶黃餡 都幾香口 配上芝麻雪糕 作為飯後甜品都唔錯 但價錢就偏貴🥲

❣️整體環境舒適 有海景睇 出面仲有得草地可以打卡😹中菜黎講菜式都算幾創新 但性價比就唔太高😥

推薦指數:🌟🌟🌟

想睇更多食評 可follow 👉🏻 @siu4mai_inthehouse