餐廳: 南海一號
資訊:

2020-05-23 944 瀏覽
為咗要同朋友餞行book咗一間平時會覺得貴嘅餐廳而一路都未去過嘅南海一號。喺疫情之下果然比較容易book到位。 而且我哋仲被安排到一個幾好嘅餐廳角落,嘈一啲都唔緊要。喺黃昏嘅時候去仲可以睇到一部分維港嘅景色。 作為一個香港人永遠都會覺得呢個景色好靚 。反而到天黑曬嘅時候係冇咁靚嘅。由於一大班人嘅關係,叫套餐真係幾好嘅選擇,可以縮短大家討論食乜嘢嘅時間, 專心返傾計。當我哋正喺度苦惱緊叫咩食嘅時候 ,就喺枱面見到 一隻小木船,上面寫住 “你生日、我請客 ”. 呢一個550蚊嘅套餐,仲要係四人叫餐,一人免費! 好似盡是啲好吸引嘅嘢食例如,蝦 、蟹、 片皮鴨. 好終於都講 大家比較關心嘅食物喇。去片~Hmmm 好食嘅。 個餐都幾多嘢食我揀啲比較特別嗰幾樣同大家講下啦。頭盤首先有容易食又好味嘅鮑魚先。避風塘炒蟹都有驚(喜)。 唔係好食到辣嘅人都會食到,甜甜地, 幾好味。 鍾意食辣嘅人就應該會覺得佢唔夠辣喇。 啲蟹肉炒得好嫩,蟹殼亦都比較林, 蟹鉗幫你扑開咗唔使咬崩牙。但其實呢個餐最令我期待嘅係片皮鴨 。 因因為呢個菜式真係要人多先至可以食到 。。南海1號嘅片皮鴨比平時食嘅例如北京樓的瘦,所以可

喺黃昏嘅時候去仲可以睇到一部分維港嘅景色。

好似盡是啲好吸引嘅嘢食例如,蝦 、蟹、 片皮鴨.

好終於都講 大家比較關心嘅食物喇。去片~

頭盤首先有容易食又好味嘅鮑魚先。

南海1號嘅片皮鴨比平時食嘅例如北京樓的瘦,所以可以話唔夠香。佢有好多瘦肉,鐘意食鴨肉嘅人就應該好開心。但我覺得一塊片皮鴨要有啲皮、有啲肥、比例大慨皮:肥:瘦=1:0.5:1 🤔(大慨啦,你明嘅)先至夠香。 但係塊包皮唔錯。佢比起北京樓嘅會多咗一份韌性,冇咁容易穿。琴晚包咗三塊,三塊都冇穿。但係如果喺北京樓之類,佢哋通常就會包三塊會有一塊包穿然後 手手就會沾滿咗醬。( 呢間南海一號都有啲細心之處,例如佢會將兩包濕紙巾放喺枱面。 用手食嘢前後就可以用佢嚟清理,唔使下下問侍應攞。)

包尾個泡飯同埋甜品嘅橙味雪葩 都有啲驚喜 或者係驚訝。 驚訝嘅係,橙味嘅雪巴令我諗起魚肝油。。。 但最少我哋所有人都食曬啲嘢啦,咁即係話餐嘅份量適合而且唔難食。

埋單先知佢仲有茶介、餐前小食,最後埋單每人五百蚊。(原本以為550x4/3+55 =467)

我覺得呢個地方都幾適合聚會, 唔算太貴但係又不會寒酸。 但係我應該唔會當佢係一間日常餐廳。

最後一個 個人同埋我朋友嘅感受: 餐廳嘅價錢同洗手間嘅質素好似不相符。 廁所有少少日久失修嘅感覺。。

2020-05-22
慶祝紀念