2022-11-08
(辛苦晒大家要睇長文,我肯打咁大篇野純粹希望餐廳之後可以有改善,唔係純粹環境靚就得)我同朋友10月31 號去完,大家食完之後其實都有少少嬲😂本身想俾OK就算,但係我好希望呢間餐廳嘅負責人,可以用心聆聽一下"真係有俾錢食飯"既人既意見😇所以深思熟慮之下,決定要負評。我哋大概19:00 入座,基本上嗰陣時都冇乜人,只係坐咗兩、三張枱左右。侍應都好快就拎咗兜蝦條俾我哋食,蝦條其實冇咩評價,因為都唔算特別脆,我諗應該都放咗喺空氣中有啲時間,味道本身偏淡,不過我哋冇乜所謂啦,畢竟都係小食,就基本上都冇要求。一開始我同朋友分別叫左Sunrise同 Mojito , 我哋本身唔係特別飲得多酒,但至少叫做知道大概係咩味。Sunrise我唔評價因為唔係我飲,朋友只係表示唔好飲。而我嗰陣決定叫Mojito 嘅原因係因為最普遍,衰極應該有個譜🌝點知呢杯野係刷新咗我嘅味蕾紀錄😂好簡單一句,Mojito最主要就一定有Mint and Lime ,而我就只飲到酒精味+ soda味🌝 我唔知道Bartender係咪掛住玩手機(係呀我哋一直有留意你玩手機,見到我哋舉手想叫野食都扮睇唔到,唔同企喺你面前既侍應講🤣)而忘
一開始我同朋友分別叫左Sunrise同 Mojito , 我哋本身唔係特別飲得多酒,但至少叫做知道大概係咩味。Sunrise我唔評價因為唔係我飲,朋友只係表示唔好飲。而我嗰陣決定叫Mojito 嘅原因係因為最普遍,衰極應該有個譜🌝點知呢杯野係刷新咗我嘅味蕾紀錄😂好簡單一句,Mojito最主要就一定有Mint and Lime ,而我就只飲到酒精味+ soda味🌝 我唔知道Bartender係咪掛住玩手機(係呀我哋一直有留意你玩手機,見到我哋舉手想叫野食都扮睇唔到,唔同企喺你面前既侍應講🤣)而忘記了加片檸入去,我杯野只係得d草,冇檸都唔緊要,我連檸汁都feel唔到有😇
Mojito 只有草的存在,而草既味都唔太出,所以似飲緊有alcohol既七喜咁?🤣唔知點形容
不過~我哋唔係志在飲,係志在食,我地見網上面都話呢間餐廳主要係食串燒,所以我哋就算杯嘢唔好飲,都懷住興奮嘅心情去迎接美食😎
我哋本身仲有個friend但未到,所以叫左少少野食,串燒既話分別有雞皮,雞軟骨,雞肝同黑豚腩肉
呢一碟串燒,大概等咗我哋差唔多有半個鐘左右,等到我哋個friend都到咗了🤭其實已經好Q肚餓。睇到呢度,唔知你有冇留意到左邊嗰幾串嘢燒燶晒🥶(懷疑師傅新手),但係為咗充飢,照食!因為真係等得太耐了。黑豚腩肉算係整體比較好,至少食落較juicy但un左d,要咬多幾次先咬得爛。
我哋之後嗌左Cod fish ,照計鱈魚唔會特別硬,除非未解凍🤡
跟住第一眼,真係兩舊深啡色既野,係chicken nuggets既非洲版,望落去已經覺得真係好硬。好啦,跟住我哋切開睇吓,可能好食呢~
用橫切面應該睇到魚同出面舊厚粉分佈🤣粉大過魚,重點係太硬了…唔好話有魚味,只係食到有魚既質感。
串燒total叫左三盤,以上呢幅圖就係第二盤,呢款係串燒set當中嘅海鮮組合,有帶子,蠔肉,鱔,同虎蝦。至於上面嗰啲係我哋單叫嘅嘢食,雞軟骨同雞肉棒。講真呢個set不過不失,因為我都諗唔到有啲咩評語,冇乜特別,食落去又冇特別嘅鮮味,我諗應該都係雪藏?如果係新鮮嘅話,可能真係要審視一下,供應商水準真係麻麻哋。
第三盤叫咗秋葵同埋雞脾肉,秋葵冇鼻涕,純粹乾既秋葵,反而個雞髀肉,我自己覺得都真係幾好食,食落去真係有肉汁同埋個醬幾夾個雞,係呢一餐最滿意嘅食物,可惜係我冇影到相🤡所以只可以聽我描述。
食到呢度,其實大家都已經冇咩癮,但係原來沒有最差,只有更差。我哋真係好肚餓,所以決定叫多兩個Main , 一個係野菌黑松露飯,另一個係杜洛克豬梅肉蒜香欖油意粉。
請原諒我肚餓到手震🤣因為等佢哋上菜真係要預起碼20分鐘以上嘅時間。呢個野菌黑松露飯,講真煮得唔入味,黑松露味唔突出,可能落得太少黑松露,白飯冇咩咬感,所以感覺上似食白汁蘑菇飯多啲。
到重頭戲,杜洛克豬梅肉蒜香欖油意粉,呢個係我自己揀嘅,揀完之後我好對唔住我啲朋友😂😂我同我啲朋友真係食到笑咗出嚟,唔係因為太好食,係因為覺得自己好似食緊住家飯😂😂
首先,我好想quote番openrice好評啲呢碟菜式嘅意見:
“豬梅肉切粒,一口一粒,肉質爽彈,肉味濃👍🏻意粉充滿蒜香同油香,非常惹味”
“好好吃的主食😋從遠處已散發出蒜香的魅力🕶吃下時軟硬適中的意粉更充滿著香草&橄欖的香味道🫒配上滿滿蒜香的豬梅肉🍗肉質既鮮嫩多汁又鬆軟🤩來到不吃真的會對不住自己的..所以是必須吃的👍🏻”
我一向寫食評都係有嗰句寫嗰句,評價食物,唔會加太多感情色彩,但從以上嘅意見都睇到大家對呢碟意粉都有好高評價
我先俾大家,睇吓我影嘅相
驟眼睇落去同嗰啲加咗filter嘅相,賣相真係冇咩分別,來,我哋起筷了,發現佢真係有加蒜片,但係真係食唔出有蒜味,意粉太乾,基本上係冇汁可言,上面嘅意粉基本上係擺落水煲完嘅意粉,然後擺晒所有材料喺同一碟嘢上面,冇調味嘅味道。
至於個舊杜洛克豬梅肉,上網search係來自西班牙,我唔知舊肉,係咪真係made in Spain,但係舊肉咬落去嘅感覺,我同朋友都覺得好似阿媽煲完湯之後倒出嚟嘅瘦肉😂我已經諗唔到咩形容詞形容佢,因為我淨係諗到呢個情景😂😂唔好話有肉味,係咬落去覺得似咬緊一舊硬既瘦肉,起絲嗰d。我唔知呢個口感係咪西班牙豬肉既特色,但只可以話我哋真係唔識欣賞呢舊肉。
呢個冇調味嘅瘦肉意粉食到一半,我哋真係滴晒汗💩又俾相大家睇吓
真係搞唔掂,食到一半先知道原來係湯意粉😂咩料,我同我啲朋友都真係表示非常失望,因為已經俾晒機會了。
最後嗌多三杯嘢飲(Lost In Kyoto,Snowball,White Russian) ,純粹俾吓面,因為我哋都坐左喺度差唔多有四個鐘,但係有三份一時間都係等嘢食🤣發覺呢度調嘅酒唔太正宗,飲落已經feel到酒精落得比較重/多,鍾意飲重酒精嘅應該會喜歡,但我哋唔喜歡。
最後埋單連八折主菜優惠,total食咗$1470
除返開大概每人$500左右,講真,一啲都唔值。
唔覺唔覺寫左2千幾百字,如果有機會嘅話,希望餐廳有緣份睇到呢篇食評,可以自己內部檢討吓點樣提升食物質素。完全不能理解點解OpenRice有咁多好評。我同朋友都表示非常之失望,唔會再有下一次。
月好味:🌝
月方便:🌝🌝🌝🌝(近尖東地鐵站)
月舒適:🌝🌝🌝
月抵食:🌝