2020-05-31 890 瀏覽
想食韓國野就睇下附近有咩韓國餐廳,見呢間四四正正就揀左佢,如果時間可以倒流,我希望我從來都無遇見呢間餐廳...兩個人,一人叫左牛肉拌飯,一人叫左炸醬麵,兩個都係商務套餐,有啲小菜咁。照計兩個都係穩陣野,點知間餐廳可以整到咁唔穩陣。先講牛肉拌飯,一上嚟,嘩,你整完容嚟呀,同張圖好唔同。據我朋友形容,好似碟頭飯一樣,多汁甜牛肉放在白飯上,伴以寥寥可數嘅紅蘿蔔同生菜,話係拌飯都有啲侮辱個拌字,因為無咩好拌。至於炸醬麵,睇落就靚靚仔仔嘅,但食落就知真章。我都總算喺韓國食過幾餐炸醬麵,每間餐廳都總有啲唔同,但食落會知係炸醬麵。但呢碗炸醬麵食第一啖就覺得唔對路,咁樣係炸醬麵的味道嗎?我點解會有一絲西式意粉嘅感覺。泡菜無醃到我地覺得係攞錯左只醃左一陣嘅泡菜比我地,你睇,仲白色嘅。泡菜蒜頭我地第一次食,有種奇妙嘅味道,奇妙到我嘅表情令我朋友好想試下係幾咁奇妙。大豆芽呢碟係最超乎水準(相比其他嚟講),但有啲會過鹹,懷疑係因為啲鹽撈得唔勻。個湯得我朋友有,佢話係凍嘅,味道正常,係啲豬肉好難食,我見佢飲左一啖就擺埋一邊。佢有一個角落有得比人自己拎泡菜,由我地一坐低去到食到中尾段都係吉嘅,然後終於等到佢地re

佢有一個角落有得比人自己拎泡菜,由我地一坐低去到食到中尾段都係吉嘅,然後終於等到佢地refill,大家都好急不及待出去拎,好快又清空左。試左個泡菜同醃蘿蔔,泡菜依然係嗰隻泡菜,醃蘿蔔喺泡菜嘅襯托之下顯得好好食。

間餐廳實力平均,大部分食物都係維持同一水準,所以飯後橙令我地好失望,因為佢竟然係好食嘅甜,雖然我唔知我嗰瓣點解會無左一忽。

其實我地都懷疑係我地味蕾有問題,因為其他食客好似食得好開心,面帶笑容。究竟係只有呢兩個set特別,定係我地嗒唔出佢嘅好味道呢,我唔知。

To eat or not to eat, this is your question.
2020-05-31