2024-09-10
朋友介紹尖沙咀有間好有氣氛嘅韓國餐廳‘‘狎鷗亭居酒屋’’,冇諗過諾士佛臺樓有間隱世韓國菜。冇人介紹真係唔識揾到黎。仲有好多韓國人幫襯,連侍應都幾乎全部係韓國人,好有氣氛。朋友話逢星期日、一:全單8折,咁抵,就梗係要襯li個機會試下佢la😍一坐低就問要水定小麥茶,有得揀就梗係小麥茶la,我最愛嘅茶😍,依然係好香,好好飲😋⭐️前菜有6款:泡菜、菠菜、蘿蔔、芽菜、甜魚仔、豆皮⭐️生拌牛肉落左枱,韓國店員應該已經好習慣香港人嘅飲食文化,相機食先,比我影完相,先再幫我撈均d生牛肉、生雞蛋、梨絲,調味有少少辣,不過加埋梨本身嘅甜味,又好好食喎😋⭐️魚卵湯魚卵煮到8成啱啱好,好彈牙,仲配埋豆腐、白蘿蔔、芽菜、金菇、翠玉瓜,要讚一讚,湯嘅辣度可以因應客人口味而調節😋,啱曬又想試,但係又唔太食得辣嘅我😍⭐️醬油蟹飯比我影完相,店員就將蟹蓋嘅膏刮落個飯度,又幫我撈勻,之後仲裝返d飯落個蟹蓋度添,賣相100分,醬油蟹有膏,好正。d飯跟左生雞蛋、蟹籽、紫蘇葉、蔥,再撈埋d蟹膏,同淨食醬油蟹比,又係另一個感覺,好鮮味😋⭐️菠蘿酒一落枱就好震撼,冇諗過咁大盤,個樣又靚、又飲得、又食得,菠蘿本身好甜,酒味唔係好濃,想飲下酒,
⭐️前菜
有6款:泡菜、菠菜、蘿蔔、芽菜、甜魚仔、豆皮
⭐️生拌牛肉
⭐️魚卵湯
⭐️醬油蟹飯
⭐️菠蘿酒
一落枱就好震撼,冇諗過咁大盤,個樣又靚、又飲得、又食得,菠蘿本身好甜,酒味唔係好濃,想飲下酒,又唔太飲得就好適合
li個韓國菜d份量大大份,兩個人黎食,都食到捧住個肚走,下次要多d人一齊黎先可以食多d野,誠意推介比鐘意食韓國菜,又對韓國菜有要求嘅你