2022-07-17
開咗未夠三個月裝修靚靚鐵板燒店 「TeppanIchi」,好多人都話個地址好難搵,因為街道Number喺不是順序,大家要留意下。一踏入餐廳, 裝修設計清簡,但有高格調感覺,不得不讚設計師的心機,兩張鐵板燒分隔就好似兩個獨立房一樣,而中間更擺放日式盆景,雖然這個餐廳沒有窗,但完全唔會令你有侷促的感覺。呢度除咗裝修設計靚,佢哋嘅餐具都係精心挑選🤩今日係一位👩🏻🦰女鐵板燒師傅,她叫阿紫,同佢傾偈原來佢入行都有幾十年,而且爸爸都係一位出色鐵板燒師傅。她今日為我準備了龍蝦,聖子,北寄貝,鮑魚,鵝肝,吞拿魚及5A和牛。首先有個開胃小食,鮟鱇魚肝,日本蕃茄和開胃海澡,食完胃口增大,因為我要準備食好多好多嘢😂阿紫煮的龍蝦🦞剛剛熟,最重要嘅秘製醬汁,更提升龍蝦嘅鮮味。南非鮑魚,個醬汁又係令人驚喜。牛油海鹽煮北寄貝,雖然鮮味無窮。聖子用蒜蓉牛油煮,香味撲鼻,好好味。煙燻吞拿魚, 首先用禾稈大火燒吞拿魚,之後再用煙燻焗,打開個蓋先聞到煙熏味再食一啖,嘩真係好好味,魚肉滑溜,呢個菜式真係有驚喜。再來一個鵝肝,已經好飽,呢個係我嘅favour, 好滑好好味師傅話仲有個厚切和牛一定要食喎,師傅煮五成熟,牛肉鬆軟
阿紫煮的龍蝦🦞剛剛熟,最重要嘅秘製醬汁,更提升龍蝦嘅鮮味。
南非鮑魚,個醬汁又係令人驚喜。
師傅話仲有個厚切和牛一定要食喎,師傅煮五成熟,牛肉鬆軟滑溜,好juicy, 入口溶化了。幾飽都要食😂
仲有個非常creamy 蘑菇湯及太陽蛋炒飯。食鐵板燒就算幾飽都一定要食佢個炒飯,因為呢個係睇到師傅嘅功力,阿紫當然不會令我失望。最後送上蜜瓜和兩球雪糕(麥茶和綠茶),把這個完美的鐵板燒餐畫上句號😋
大家記住呢度最多只可以坐20個位,想試下阿紫師傅,就快啲訂位。佢哋有提供午餐同晚餐set, 一個性價比極高的鐵板燒店。
📍尖沙咀漆咸圍10-12號1/F
📞92530094