2017-02-21 145 瀏覽
尖沙咀都好店都食到厭,同朋友行左入厚福街,點知比我地見到間新嘢!叫"101手工涮涮鍋", 唔知同101肉燥飯有無關係呢? 不過一定係台灣嘢啦!仲要係打邊爐,就入去睇下有咩新花款。環境都幾企理,有別於一般港式火鍋店,幾舒服,空間感足夠。一坐低見到個MENU,超級大張,A3 SIZE咁大,我除眼鏡都睇到,哈哈!台式火鍋即係咩玩法呢?原來係先揀一個鍋,已有熟食料,即係食雞煲咁,食完加湯,咁大家就明白點玩法喇!哈哈!呢間嘅主鍋都幾多選擇喎!有三杯雞、紅燒牛肉、沙茶雞、三重芝士雞,仲有個金蟬脫殼。要試台灣口味,今次就試個三杯雞同紅燒牛肉。落ORDER完, 雞未到,前菜先到,麻醬手撕雞及麻辣木耳。非常入味,開胃。我地加左3轉。首選,巨峰提子雪碧砂冰,店長推介,唔會藥水味,雪碧都好夾;次選,盤栽珍珠奶茶,買相極吸引,茶味香濃,唯一缺點,飽肚;次次選,愛文芒果忌廉砂冰,芒果味重左D,少少藥水味,不過夾忌廉後又幾和諧。要試台灣口味,今次就試個三杯雞同紅燒牛肉。配料十足,有魚丸、豆卜、菜、香菇。紅燒牛肉鍋似足台灣紅燒牛肉麵的味道,幾想即刻加個麵餅落去呀,值得講嘅係雞一D都不韌,而且好入味,KEEP到雞肉嘅
、紅燒牛肉
、沙茶雞、三重芝士雞
首選,巨峰提子雪碧砂冰,店長推介,唔會藥水味,雪碧都好夾;

次選,盤栽珍珠奶茶,買相極吸引,茶味香濃,唯一缺點,飽肚;

,值得講嘅係雞一D都不韌,而且好入味,KEEP到雞肉嘅爽滑。
手切安格斯牛頸脊,厚切肥牛片,雪花超靚,而且份量都唔少,肉味濃郁有咬口!手切肥牛真係無得頂!好正!勁厚身。
唔好牛的,都可以叫個黑毛豬呀!黑毛豬絕對不比安格斯遜色
手工火鍋拼盤
特別推介三重芝士墨魚丸,真係好彈牙,墨魚丸入邊真係有墨魚粒,真材實料!雲吞同水餃嘅餡料都係黑松露,松露味好濃郁,雲吞餡中間仲有d芝士添,幾FUSION。

太極冬菇同墨魚滑豆卜,主要都係黑松露+墨魚滑夾埋冬菇同豆卜,墨魚滑超彈牙同太極冬菇口感都幾得意,可以一試。總括而言,手打拼盤幾特別,有驚喜,任食嘅嘢都唔會敷衍,唔夠飽可追加,大胃王可以挑戰下,我就很滿足了。
墨魚汁了結糖真係好特別,初時以為係硬嘅,點知原來咬落去係淋淋地,而且有墨魚汁嘅味道。
響鈴同炸魚皮,炸魚皮係我favourite,響鈴就留番比朋友,香脆即炸,無得彈
木糠珍珠奶茶布丁,自家製甜品!台式甜品用珍珠奶茶去處理,啱數!靈感應該來自盤栽甜品,好似飲緊珍奶一樣,好過癮。飽都要ENCORE多一杯,哈哈
2017-02-20
  • 墨魚汁了結糖