2017-07-14 5820 瀏覽
呢間Scarlett Cafe藏身在小巷內,如非同事介紹,我呢個尖沙咀地膽亦唔知有呢間平靚正嘅法式小館呢!雖然係食歐陸菜色,但餐廳裝潢唔係走豪華路線,反而利用工業風格嘅裝潢配以時尚嘅高櫈,營造出舒服自在嘅感覺,同時不失型格,環境真係好靚好chill,好岩同朋友傾計。而當晚我除咗對侍應殷勤嘅服務留下深刻印象之外,亦覺得食物水準唔錯,價錢尚算平易近人。先送上餐包睇下餐牌,食物分門別類,種類不少。Alaskan King Crab Salad($198) 開頭以為只係沙律上面有少少蟹肉,點知原來係成大舊蟹肉加少少沙律,勁開心!帝皇蟹肉好鮮甜,食到海水鹹鮮,而伴菜芒果醬同牛油果醬都同蟹肉好夾,有提鮮嘅效果。Hokkaido scallops($248) 另一道我好喜歡既starter!一客有五隻北海道帶子,隻隻都好厚肉,表面略略煎香,加上松露帶岀鮮味。而底下既薯蓉都好有驚喜,又滑又香,好食到吃過不停。Poached eggs ($98) 兩隻溫泉蛋用紅酒汁煮,都幾入味,流心度滿意,加埋煙肉嘅配搭,食落無咁單調 Wagyu beef cheek ($208) 前菜樣樣都好岀色,相對下主菜就普通左

先送上餐包

睇下餐牌,食物分門別類,種類不少。

Alaskan King Crab Salad($198)

Hokkaido scallops($248)

Poached eggs ($98)

Wagyu beef cheek ($208)
前菜樣樣都好岀色,相對下主菜就普通左少少。 呢道牛臉頰炆得好腍,但個汁我覺得一般般,唔係好夾。不過薯蓉又係好好食,好香滑。牛臉頰份量原來都幾多,食到勁飽!
  • Hokkaido scallops
  • Alaskan King Crab Salad($198)