2019-07-05
七月份是屬於K先生的月份,對於一個唔重視自己生日既人,更加想在佢既大日子前前後後都借故慶祝下。所以今次找到呢個集合歷史古蹟、藝術美感和創新餐飲的地方,同K先生一齊感受下門口有一幅用MACRON砌既梵高人像 餐廳內的佈置非常用心,由桌面、餐巾、食具都令人好有驚喜,原來講究及美感,可以令平凡的生活變得不一樣。K先生對呢到既環境都高度讚賞~先上的餐包,請大家留意張紙,都是有圖案,相信也是梵高先生的其中一個作品。麵包食得出是自家製的,質地好彈牙,而且有2款口味,一個是合桃仁、另一個是乾果,兩款都好有口感。今日我地點了3個COURSES的午餐,頭盤有煙火腿甜粟米馬鈴薯周打湯,湯底本身非常鮮甜,配上好多的材料,雖然唔係好大碗,但是飲完都已經半飽了~粟米好大粒而且的確好甜。呢個放在畫碟上面的是煙三文魚忌廉芝士卷配嫩菜蘋果沙律,真的令人眼前一亮,呢個設計既特意又可配合到餐廳的主題,真心欣賞!!另外食物本身都好FRESH,是十分合適炎熱夏天的頭盤,嫩菜好新鮮,真是有陣青草味,同時都有一陣甜味,蘋果就酸酸地,整體好開胃。主食有烤羊架配火前菜蕃茄及意大利油醋汁,羊架好林,也沒有太大的羶味,易入口。肥膏及肉的
門口有一幅用MACRON砌既梵高人像
主食有烤羊架配火前菜蕃茄及意大利油醋汁,羊架好林,也沒有太大的羶味,易入口。肥膏及肉的比例剛好,唔會太膩。意大利油醋汁令人驚喜,是酸甜味而且有D粘的,配上羊肉真的天衣無縫。蕃茄有3粒,超多汁又甜,好想食多幾粒呢
K先生最喜歡RISOTTO,所以一見餐牌就決定要食呢個,藏紅花燴飯配青口、蜆及魷魚。RISOTTO做得好好,軟硬剛好,而且味道淡淡的不會太咸。海鮮3款都好新鮮,所以K先生就叫我一定要試下,果然本身唔太LIKE海鮮既我,都覺得好好食呢!! K先生依家已經知道那些級數的海鮮,我是會鍾意食的,所以佢推薦的都一家O岩我胃口
是日甜品,士多啤梨雪芭,K先生的最愛。
到甜品同餐茶了,一上菜時我真係暈左了.....!!!!!!點可以靚到咁~~~個套茶具真係可愛到令人想尖叫,中間配有一個沙漏,侍應說建議是計時等茶包出夠味,看著時間過去,看著咁靚的食物同杯子,幸福滿滿。我們點了翠綠秘寶及熱情的烏龍茶,兩個的味道都好特別,是餐廳自家配的茶包,前者的菊花味比較重,後者就有淡淡的熱情果味,比較易入口。兩個都好特別又好飲。
好開心可以同K先生過一個輕鬆的中午,更開心既係佢都好滿足。臨走前我對他說:「呢到咁正,你下次要招呼重要既人,可以帶佢黎呢到LA。」K先生說:「重要既人已經同我O係到食緊。」