2021-05-23
彿誕公眾假期,又難得一家人都約到齊人飲茶,補祝母親節及老老豆生日!!一於BOOK 間超正酒樓飲茶, 位ICC 101樓的「龍璽酒家」,居高臨下欣賞香港美景,享受美食!!由於是公眾假期,午市分兩場,11:30AM 及 13:15PM, 不想食得太趕,所以訂了 13:15PM我們早了提早了少許 13:00到達,但可能職員「執唔切枱」,差不多 13:25才可以入座~~~內𥚃環境不算大,大約有二十張枱,但亦有一些房間入座最興奮當然是這個 270度的落地大玻璃,居高臨下看到九龍及香港二岸美景午市,主要是一些「點心」、「廚點小食」及「粉麵飯」由於「限聚令」關係,我們一行8 人需要分開兩張枱坐,由於今日我請客,所以兩枱均由我發辦。落單時,我亦特意分了兩張點心紙落單,亦有提示職員「一張點心紙代表一張枱」但我發現食物來到跟我落單卻有差別,有些我沒有落單的點心卻上了枱;一枱一碟的點心,郤又上晒一張枱;唯有叫他們print 張單來看,原來他們跟本沒有分開兩張枱落單,而是一次過落晒兩枱單(咁我唔使分開兩張點心紙啦)不過這都算,反正大家什麼都食的!!最緊要人齊又食得開心啫!!食物來了,起筷!!先來了這個「有機黑
內𥚃環境不算大,大約有二十張枱,但亦有一些房間
午市,主要是一些「點心」、「廚點小食」及「粉麵飯」
由於「限聚令」關係,我們一行8 人需要分開兩張枱坐,
食物來了,起筷!!
先來了這個「有機黑毛豬叉燒」
這個真心推介,必食!!
叉燒肥廋適中,肉質軟熟,味道都調得好好味!!現在都好懷念這味道
「蘿蔔千絲酥」
新鮮焗起熱辣辣,外皮酥脆,中間一絲絲的蘿蔔,爽甜幼滑,好食
「翡翠帶子腸」
清清地,點俾老人家吃!!
「沙巴水晶海蝦餃」
曬上金薄,外貌吸精,外皮薄得來煙靭唔易穿,蝦都爽口彈牙,好味嘅
不過得多酒樓都做到這水準
「啤梨咸水角」
這個品質一般,整成啤梨形其實不特別吸引;雖然外皮炸得很脆,糯米外皮口感都軟熟煙靭,但餡料份量少,又唔特別(本人就覺得「功夫點心」的咸水角更好食)
「鮑魚燒賣」
可能本身不太好燒賣,而這個飽魚燒賣的鮑魚又無乜飽魚味,味道普普通通!!
「燒汁和牛包」
令一真心推介,上枱己經好香洋蔥味!!包皮好軟熟,餡料的牛肉好「淋」,而且調味好好味,連墊底的紫洋蔥都好甜,好好味
「生拆海蝦西施泡飯」
脆脆米下泡飯一刻,「莎莎」的聲音相當治癒!!~~~
很足料,脆米口感好好,蝦很新鮮,泡飯的蝦湯好鮮甜,吃食出沒有下味精,讚!!
一餐飯,總覺得要食埋甜品先完滿!!
點了「椰香桂花糕」及「新彊紅棗糕」
甜點一般不會失手,所以都係好食的!!但沒有特別,跟一般茶樓甜品店質素差不多,加上本身都喜歡整甜品,覺得我的自家出品更好食!哈!
說明食餐飯跟老老豆慶生,當然要點個「壽包」應下節!!
點一幾個「健康紫薯壽包仔」
味道都不錯!!
最後埋單 HK$2458, 呢個地點來說,差不多!!
其實環境無得輸,食物都幾好食,本身想給讚!!
但服務真係不達標,因為如此地點同價錢的食肆,服務應該要比一般茶樓更好,但他們只做到「基本」,身為客人覺得他們不太願意服務我們。很多地方不夠細心!!其實只有二十多張枱,職員數量又不算少; 連想找個職員問下單都好想不太願意,落單又亂⋯⋯⋯ 所以今次只好給OK!!