餐廳: 寶島
資訊:

相信係碼頭區讀過書嘅中學生都應該食過呢間大名鼎鼎嘅寶島 話名寶島就一定會有台式料理 而呢間餐廳唔單止台式 仲有日式同韓式料理 雖然質素係茶記 但係價錢係學生價都算可以接受 無論細食量大定細嘅你都應該適合因為呢度可以斟酌自己需要加飯或者少飯!🍛青椒煎蛋蠔仔飯💰52係碟頭飯入面我通常都係式肉燥鹵水蛋飯或者係呢個(雞蛋愛好者🤣)呢隻煎蛋唔係太陽而係炒蛋 唔係滑蛋係因為佢比較香口同埋脆身!所以呢隻煎蛋相對太陽蛋來講特別焦香😍D蠔仔我今次食都算好大舊 入面肉好飽滿 咬開係啖啖肉嘅口感 而且好鮮甜 不過佢應該係要睇來貨決定質素 因為上次食過一次都麻麻🥲點睛之筆其實就係呢度嘅燒汁 話說我坐係出面三張台嘅其中一張 得一支燒汁仲要比三張台輪流用 最尾淨返一半🤣而加左燒汁之後就好似醬油撈飯咁 撈飯都特別香 加上青椒會比較重油味 個人比較鍾意冇青椒嘅版本 整體飯會冇咁油🍲韓式泡菜豆腐海鮮鍋燒年糕💰55以為係韓式年糕所以好有興致嗌左 點知原來係超市切好嘅一片片年糕 而且辣醬要自己調開撈勻🥲不過海鮮同豆腐份量都多 而且冇乜油水食落好似舒服D 但係韓式辣醬太鹹啦 食完成個下晝個口都超級乾 大家如果食嘅話千祈唔好飲

🍛青椒煎蛋蠔仔飯
💰52

青椒煎蛋蠔仔飯

🍲韓式泡菜豆腐海鮮鍋燒年糕
💰55
以為係韓式年糕所以好有興致嗌左 點知原來係超市切好嘅一片片年糕 而且辣醬要自己調開撈勻🥲不過海鮮同豆腐份量都多 而且冇乜油水食落好似舒服D 但係韓式辣醬太鹹啦 食完成個下晝個口都超級乾 大家如果食嘅話千祈唔好飲太多湯 btw呢度嘅窩蛋都係煮完即刻打一隻生嘅落去 個人不太鍾意😬
韓式泡菜豆腐海鮮年糕

呢度仲有好多人鍾意嘅咖哩烏冬 鍋燒辛拉麵 但係我就覺得呢啲好快餐式 個人比較鐘意呢度嘅大碗飯系列 燒汁雞扒都值得嘗試!不過佢好鍾意突然休息 特登走過來摸門釘就唔好啦 可以路過試下 另外老世做野速度好快 所以態度唔會特別好 佢地都有寫明工作繁忙 忘記微笑要大家見諒🤣

📌 寶島 (屯門)
屯門湖翠路138號啟豐園商場地下25號
2021-12-21