2017-11-07
同Mr. C講話想出街食,佢就話好想試下呢間小店。每次行過都好似好神秘咁。去到餐廳,好彩時間尚早,因爲我哋冇訂位,不過都有bar檯俾我哋坐。坐底之後聼隔離檯同師傅傾計,我估計係熟客。之後又有另外幾個客人,都係同師傅好好傾。我估呢間小店主要係做熟客生意。我同Mr. C睇下個Menu,有串燒,有拉麵,小食等等。我哋點完菜等緊時,有枝豆食住等!厚燒叉燒拉麵(豬骨湯)$138平常我嘛嘛地蔥,有得走必走。但呢樹好特別。餐牌上都寫明話唔會走蔥。“為保持湯底的原味,所有拉麵均不設走蔥”。幾特別。所以我都冇所謂啦,試下啦。另外蛋都係用日本雞蛋。拉麵上檯個時,見到個兩塊豬肉。嘩!好肥好厚。舊肉稍微火灸燒過,邊邊有啲脆口。叉燒半肥瘦,裏面肉質厚嫩。湯底就,個人認爲都ok,但始終唔及出面啲拉麵店既味道濃厚。麵條軟硬適中。半熟糖心蛋都唔錯,夠味。味淋河豚乾 $98 出面食過有啲好乾好硬。但呢樹既魚乾,每塊夠厚身,又唔太乾,軟硬剛剛好。我同Mr. C好快就清咗呢碟!特級牛舌 $78我哋叫既牛舌同埋雞胸軟骨一齊上。好特別。冇見過咁樣既鹽板(我見識少哈哈)!師傅話如果唔想太重口味,就要快食。如果唔夠味就可以再響塊鹽
我同Mr. C睇下個Menu,有串燒,有拉麵,小食等等。
我哋點完菜等緊時,有枝豆食住等!
厚燒叉燒拉麵(豬骨湯)$138
厚燒叉燒拉麵(豬骨湯)
味淋河豚乾 $98
味淋河豚乾
特級牛舌 $78
特級牛舌
雞胸軟骨(本地新鮮雞) $45
雞胸軟骨(本地新鮮雞)
雞翼(日本)$42/一只
雞翼(日本)
啤酒 Miyazaki Yuza Ale $68
啤酒 Miyazaki Yuza Ale
Mr. C話呢樹咁近我哋,下次可以再返去試其他野食。我話,一定要encore個牛舌。超正!