2021-12-15
為咗就電影場次,👦🏻👧🏻決定入馬鞍山😣但馬鞍山出名係美食沙漠🏜️,又唔想食cafe,咁又可以食咩呢😌好似喺冇咩選擇下就揀咗食馬來西亞菜🇲🇾🌟峇峇無骨海南雞飯一如所料海南雞唔算特別嫩滑,食不出有啫喱層。油飯過份乾身,食唔出有任何油潤感,幸好還吃得出有香茅乾蔥的味道,否則還以為在吃白飯🍚不過均真啲講味道唔係咁差,不過唔係$68應有嘅質素。🌟星洲魚蛋雞湯河當初還以為係魚蛋雞絲湯河,原來是想太多🤣不過湯底比預期好,雞湯清甜,魚蛋爽口彈牙,唯一要彈係河粉易醉,難以夾起。🌟香茅骨香茅骨調味剛剛好,本來就不多肉,加上炸過火太乾柴冇咩肉汁😥🌟香茅雞翼香茅骨太乾身所以比泰式辣醬我可以了解,但係將香茅雞翼浸喺泰式辣醬上就很不解,搶咗香茅嘅風頭,有啲失望😵🌟馬拉拉茶/桔仔水桔仔水酸酸味味,棄用港人最愛檸檬🍋幾有新意馬拉拉茶☕️順滑飽滿,幾香茶味,可惜冇撈勻杯飲品都過甜,飲左幾啖就放棄😌
🌟峇峇無骨海南雞飯
🌟星洲魚蛋雞湯河
🌟香茅骨
香茅骨調味剛剛好,本來就不多肉,加上炸過火太乾柴冇咩肉汁😥
🌟香茅雞翼
🌟馬拉拉茶/桔仔水
桔仔水酸酸味味,棄用港人最愛檸檬🍋幾有新意