2019-04-13
呢間日式餐廳,每日限量供應150碗和牛拉麵,究竟有咩咁巴閉啊? 餐廳入面有一列吧枱,就好似日本啲拉麵店咁,可以望到廚師煮野食,另外仲有普通嘅座位,餐廳播住啲幾出名又少少經典嘅日文歌,因為連我呢個多年無聽日文歌嘅人都識我同男朋友就分別嗌咗一碗拉麵同一碗丼飯試下:拉麵有兩款可以揀,主要係湯底唔同,我地就揀咗特别啲白牛拉麵,其實姐係牛骨湯底再加入咗白松露,牛肉方面可以選擇和牛刺身、火炙和牛或者雙拼都得,為咗兩款都可以試到,就緊係揀雙拼啦。由於我同男朋友都好鍾意食溏心蛋,半隻點樣分啊,所以就追加多一隻溏心蛋,令到成碗麵望落超豐富。拉麵係由日本直送嘅真空雞蛋麵黎,咬落幾彈牙,麵條微幼身,同湯底都夾,但係略厭白松露味有啲過濃,應該揀普通就啱啱好牛肉丼就只有一款,姐係無得揀,但係你可以揀配量份量同加唔加生雞蛋,個人認為牛肉同雞蛋最夾,所以我一定會加隻生雞蛋。牛肉片比較碎,可能因為牛肉幾薄身,所以熬煮時,就開始變成碎碎咁,味道方面,揀多蔥同灑上七味粉就會好食啲,口感就差咗少少
我同男朋友就分別嗌咗一碗拉麵同一碗丼飯試下: