2018-10-06
久久未有到大角咀用餐,是緣禮拜五晚想食埋糖水先番屋企,甜品店就喺附近,於是先搵下呢頭有乜食,逆向思考,最終揀左呢間小店。星期五晚客量唔多,連埋我地只有三枱,都坐得舒適。店員嘅服務亦唔錯,不時加茶,當日仲免加一,都算係咁。餐牌選擇都多,有啲固定款式嘅魚生飯,附定食,定價$58-98。亦都有自選配料,最少點三款魚生就可以,例如三文魚三切$22、吞拿魚腩碎$35份等,比較有彈性;另有少量熟食丼,例如牛肉丼、豬扒丼等三文魚、帆立貝丼 $68丼飯附沙律、麵豉湯,賣相還可以,大部份呢類港式魚生飯都差唔多的,我自己嘅意見係,好過去食爭鮮。三文魚有四片,唔算係好厚身或者肥美,不過尚算新鮮。至於帆立貝有兩件,普普通通啦。魚生飯比較黏身,中規中矩。赤貝、吞拿魚腩碎、北寄貝自選丼 $89反而朋友點嘅自選丼,質素唔錯。赤貝單點$38,爽口鮮味;吞拿魚腩碎單點$35,滑溜頗香,略嫌配呢種青蔥有少少格格不入;至於北寄貝$16兩片,爽身唔乾柴。呢幾款魚生嘅表現整體比起三文魚、帆立貝更好三文魚腩壽司總括而言,小店屬於港式街坊魚生飯,當然唔能夠同貴價日本料理媲美,不過七十蚊有找,有個地方正正經經坐低食碗飯,都算過得去。
三文魚、帆立貝丼 $68