2013-05-06
大尾督係好多人眼內係一個假日好去處,可以bbq,踩單車,釣下魚等等,但對我來說係一個平日午餐的canteen(但係最近都少去左大尾督食午餐),有幾間餐廳係我心水,依間係其中一間!因為每次掛住食,唔記得影相,只有記得影甜品!平日午餐有set lunch,通常有牛排,羊排,薄豬排(有時候有),龍利柳,鴨胸等等可配意粉或薯菜!有紅湯或白湯選擇!我覺得紅湯好好味,好濃郁既蕃茄味而且又香!湯配蒜茸包,香口得黎配紅湯不錯!主菜方面我比較鍾意食牛排,所以開頭幾次都係叫牛排!不過每次都唔好食,好干身,肉質好”鞋”,餐牌寫肉眼,但最多似西冷,所以之後唔敢再點牛排啦…!!我通常都係叫羊排五成熟!今次都唔例外,幾嫩,而且又做到五成熟的效果,出面有部分餐廳都做唔到,所以依樣都值得讚美!(不過…依家d羊排比以前細左,而且無以前咁嫩,不過依家都唔差)而意粉既軟硬度適中!我地之後通常再會加錢點甜品,心太軟同木槺蛋糕都好正!其他比較少叫!因為覺得依兩樣比較出色!我今次點左心太軟,送到時蛋糕仲係熱,切開時朱古力漿流出黎配上面凍冰冰既雲呢拿雪糕一齊食,真係好味!