2023-02-08 3425 瀏覽
📍 #觀塘 #彪哥海鮮菜館#羊羊在觀塘#羊羊在九龍最近有朋友要離港了,臨走前就同佢揀呢間食餞行飯,希望食完係外地一切安好🥹餐廳有啲偏僻,遠離地鐵站又要行斜路,但食完又覺得幾值一試🤣唔知原來呢間嘢都幾勁,有好多得獎菜式😲可以用咁親民嘅價錢食到得獎菜,覺得幾正🤑✨黑金磚豆腐 $88開頭仲諗住炸豆腐有幾勁,點知真係意外好食❗️外皮極脆,炸漿偏厚,但係唔會咬落豆腐散哂👍🏻脆硬嘅外皮同滑嫩嘅豆腐,造成對比,一啖有兩個口感🤩呢間好似比較擅長炸物,因為所有炸嘢好脆唔油膩🫢✨皮蛋花椒豉油雞 $178雞的確好滑同入味,花椒味唔太出,得陣麻味,但好食😆不過同樣嘅價錢,可能會揀返豉油雞,因為差唔多😂✨蠔仔煎蛋餅 $98普通不驚艷,蠔仔份量較少🤏蛋稍薄,稱唔上蛋餅😛✨沙爹金菇肥牛煲 $118沙爹香濃,似現成街邊醬溝成,不特別🙂牛肉略柴,個底有粉絲吸哂啲汁😙✨椒鹽鮮魷 $128鮮魷又係勁脆唔油膩,仲要好在放耐咗都保持到脆度,又係大推✌🏻另外份量都算多,係稍為有啲鹹🧂✨沙拉骨 $102每條排骨上沾滿沙拉醬,油潤嘅口感配埋啖啖肉嘅排骨會唔會太邪惡😈✨蒜茸炒豆苗 $98豆苗依然翠綠嫩口,好彩唔係落咗好多油炒(應該🫣食落
📍 #觀塘 #彪哥海鮮菜館

#羊羊在觀塘
#羊羊在九龍

✨黑金磚豆腐 $88

✨皮蛋花椒豉油雞 $178

✨蠔仔煎蛋餅 $98
普通不驚艷,蠔仔份量較少🤏蛋稍薄,稱唔上蛋餅😛

✨沙爹金菇肥牛煲 $118

✨椒鹽鮮魷 $128

✨沙拉骨 $102

✨蒜茸炒豆苗 $98
豆苗依然翠綠嫩口,好彩唔係落咗好多油炒(應該🫣食落都幾有鑊氣,屋企都煮唔到個陣味😤

✨豉油王炒麵 $85
正正常常啦,麵都炒到乾身,調味唔會過鹹又或者淡,係少咗啲鑊氣🤪

✨炸奶奶 $9@
完全可以做飯後甜品,味道一流😍奶香十足,應該落咗花奶,有啲流心嘅感覺🤤留意番好易賣哂,再整又要等,不過新鮮出爐仲正🤗

人均價錢-~$200+10%
(有每人$5茶芥+每枱$10前菜💁🏻‍♀️
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #觀塘美食 #九龍美食 #美食推介 #午餐 #午餐推介 #晩餐 #晚餐推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #鑊氣小炒 #中菜 #小菜 #椒鹽炒魷 #炸鮮奶 #大牌檔 #大排檔 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記