2022-12-02
呢間台式餐廳,我覺得位置都幾山旮旯,因為是在觀塘站和牛頭角站之間的一個美食商場裡,地下和一樓有多間餐廳,上到2樓才會找到佢。不過可能因為網上好評如潮,我哋平日晚上七點嚟到都差唔多滿座,我哋坐咗最後一張吉枱,超幸運✌🏻店員提供餐牌及介紹一下有咩好食,之後叫我哋掃枱上的QR code 網上點餐,好方便呀~邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅 (HK$39).每一件蛋餅都好飽滿,入口簡直係爆多芋泥和肉鬆😍.一頭一尾就少啲餡料,但食到塊蛋餅皮好脆口,有蛋香喎!台北夜市小食拼盤 (HK$39).一碟可同時品嚐三款小食:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞.花枝丸,花枝味出眾,好彈牙,朋友覺得超好食😋.台灣腸,爽脆口感,有蜜糖甜味.鹽酥雞,比較細粒,但有好多粒,酥軟又嫩滑,我就覺得呢個最好食啦!101芒果魯肉飯 (HK$58).鮮甜芒果粒配魯肉,新穎有趣嘅配搭,做出相當美味.魯肉汁也調味得好食😋.我哋本身要求少飯、多蔥,不過依然覺得有好多飯,食唔晒薑蔥手撕雞飯 (HK$55).叫咗多蔥,估唔到真係有勁多薑蓉和青蔥,而薑蔥和手撕雞係最佳配搭,真係好好味😋.手撕雞無骨,大大條,不是幼絲,所以食到係啖啖肉㗎!.我哋一樣要求少
邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅 (HK$39)
.每一件蛋餅都好飽滿,入口簡直係爆多芋泥和肉鬆😍
.一頭一尾就少啲餡料,但食到塊蛋餅皮好脆口,有蛋香喎!
台北夜市小食拼盤 (HK$39)
.一碟可同時品嚐三款小食:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞
.花枝丸,花枝味出眾,好彈牙,朋友覺得超好食😋
.台灣腸,爽脆口感,有蜜糖甜味
101芒果魯肉飯 (HK$58)
.鮮甜芒果粒配魯肉,新穎有趣嘅配搭,做出相當美味
.魯肉汁也調味得好食😋
.我哋本身要求少飯、多蔥,不過依然覺得有好多飯,食唔晒
薑蔥手撕雞飯 (HK$55)
.手撕雞無骨,大大條,不是幼絲,所以食到係啖啖肉㗎!
.我哋一樣要求少飯,不過也是有好多飯,唔知有冇可以要求少少飯呢?🤔
雙檸冬瓜茶 (大杯 - 原價 HK$42, 半價 HK$21) + 愛玉 (+HK$5)
.要求少甜少冰
.青檸和檸檬味好出,但又不會搶咗冬瓜茶嘅味道,酸酸甜甜的,配爽滑嘅愛玉,好夾呀!
珍珠奶茶 (中杯 - 原價HK$35, 優惠價 HK$22)
.要求少甜少冰
.朋友話飲落去一般輕盈,唔會太膩,珍珠煙韌,茶味濃度適中
2:30pm後指定特飲半價,之後仲有九折㗎,我哋食咗6樣嘢,埋單只係$215,好抵食呀👍🏻