2018-05-28 26 瀏覽
天氣炎熱唔想出街 , 但朋友 call 要陪去鴨寮街買電話卡,無辦法當然要去啦買完之後已經汗流浹背,想行去西九食飯嘆下冷氣,途中經過這間台式小店,要休息飲水補充體力。店面唔大,容易被人忽略,普通餐廳裝飾但都乾淨整潔老闆對每個客人都殷勤招呼, 落力推介鎮店食品,好有人情味,要加分醋茄新鮮紅茄灑上青色蔥粒,加上醋汁混和了番茄的酸酸甜甜,簡簡單單, 但入口清新舒服,如此效果是夏日最佳涼菜涼拌皮蛋個樣似好辣,但入口完全冇辣的感覺, 流心皮蛋配上蔥粒和秘製醬汁, 非常惹味Q彈豆腐外貌似炸過的魚片,用特別方法處理完,入口 QQ 彈牙, 不愧是老闆推介的王牌食品花雕醉香豬雙脆材料是豬耳朵和豬脷, 豬耳朵切成薄片入口爽脆, 豬脷口感煙韌, 最重要是花雕味濃入哂味, 每一口都是酒的芳香,超鴨肉豬潤米苔目豬骨湯底清甜, 鴨肉唔肥, 豬潤爽滑, 手做米苔目, 似粒粒銀針粉, 但口感鬆軟, 並無 一般麵食飽滯的感覺, 抵讚大腸飯大腸用秘製滷水醃製, 把豬腸的泥騷味全部 剔除,非常好食台式烏梅仙草冰夏天飲咽喉覺得好舒服, 加上滑溜仙草 ,朋友讚口不絕蜂蜜生薑檸檬茶出汗太多,有小小中暑感覺,我叫了這杯蜂蜜薑茶,飲

店面唔大,容易被人忽略,普通餐廳裝飾

但都乾淨整潔

醋茄

涼拌皮蛋

Q彈豆腐

花雕醉香豬雙脆

鴨肉豬潤米苔目

大腸飯

大腸用秘製滷水醃製, 把豬腸的泥騷味全部 剔除,非常好食

台式烏梅仙草冰

夏天飲咽喉覺得好舒服, 加上滑溜仙草 ,朋友讚口不絕

蜂蜜生薑檸檬茶

出汗太多,有小小中暑感覺,我叫了這杯蜂蜜薑茶,飲完覺得舒服多了!

無意中食到這一間超正店舖,都是一種緣分!
2018-05-26
  • 花雕醉香豬雙脆