2014-01-03
過了PEAK HOUR,2:30到達,唔使等位!!目標清晰,鎖定麵包類甜品,但正餐未食,點都要食D咸野先!!食物:1. 紅燒牛肉麵($55)一直大愛台灣牛肉麵,帶少少藥材味既湯底,加筋多淋滑牛肉,配小彈性麵質的麵,諗起都流口水!!茶木牛肉麵有牛三大件,牛肉淋滑,麵質偏硬身,所以較彈牙,略賺麵的份量太少!若果突然牛肉麵癮起,去茶木都可以一解對牛肉麵既思念掛?!2.脆皮草莓蜜糖磚($62)重點來了,微溫厚厚既蜜糖吐司上加上士多啤梨雪糕(有粒粒士多啤梨在內!!誠意呀!!),配上手打忌廉,士多啤梨醬同埋新鮮士多啤梨及藍莓,呢個價錢,我要來多幾次!!食完呢個甜品,食法都已經可以出教學(!!)建議食法係,可以先將吐司上既配料及雪糕等移開,方便刀切開麵包,豬扒首領就趁微暖時品嚐脆皮外層,配合雪糕,幸福的味道啊!!再來係最甜既蜜糖麵包磚,一咬落去好juicy既蜜糖,正!!最後當然係清哂隻碟環境方面:佈置舒適(可能係2:30的關係),有多張二人枱,適合情侶
目標清晰,鎖定麵包類甜品,但正餐未食,點都要食D咸野先!!
食物:
1. 紅燒牛肉麵($55)
一直大愛台灣牛肉麵,帶少少藥材味既湯底,加筋多淋滑牛肉,配小彈性麵質的麵,諗起都流口水!!茶木牛肉麵有牛三大件,牛肉淋滑,麵質偏硬身,所以較彈牙,略賺麵的份量太少!若果突然牛肉麵癮起,去茶木都可以一解對牛肉麵既思念掛?! 2.脆皮草莓蜜糖磚($62)
重點來了,微溫厚厚既蜜糖吐司上加上士多啤梨雪糕(有粒粒士多啤梨在內!!誠意呀!!),配上手打忌廉,士多啤梨醬同埋新鮮士多啤梨及藍莓,呢個價錢,我要來多幾次!!食完呢個甜品,食法都已經可以出教學(!!)建議食法係,可以先將吐司上既配料及雪糕等移開,方便刀切開麵包,豬扒首領就趁微暖時品嚐脆皮外層,配合雪糕,幸福的味道啊!!再來係最甜既蜜糖麵包磚,一咬落去好juicy既蜜糖,正!!最後當然係清哂隻碟 環境方面:
佈置舒適(可能係2:30的關係),有多張二人枱,適合情侶
題外話/補充資料:
要數台式餐廳,令我諗起人氣高企的咖啡弄,咖啡弄充滿住台灣氣息,佈置,裝修,侍應,音樂,食物!!而茶木只可以話食物台式,但唔理lu,好食就得啦!!!