之前一直知道尖沙咀有間幸福鳥,主攻雞肉同日本海鮮,知道最近喺太古開咗分店,今日喺附近返工,就約咗朋友去試。店內裝修以日本京都為題,最吸睛係由裝修,枱櫈,用嘅杯碟餐具都係同一系列,特別係枱面,條紋有質感,有種好舒適,置身於日本嘅感覺。食物方面- 燒雞泡魚干 甜甜地,燒得剛好🫢朋友唔飲酒,下次如果配清酒🍶,簡直係一流。- 刺身拼盤 非常新鮮,一開始仲覺得有啲貴,但食落係物有所值,我同朋友一致認為油甘魚最有驚喜。- 極上牛舌 ,沖繩燒菠蘿食串燒一定會叫牛舌,幸福鳥依款係厚切唔韌,好有咬口,亦唔會過咸。呢個燒菠蘿燒完真係好甜- 幸福鳥免治軟骨雞肉 (鹽燒,汁燒)免治軟骨雞肉串配雞蛋醬汁,我大愛,依個必食,唔會有油膩感,小朋友都會岩食。- 幸福燒雞呢個應該係鎮店燒雞,我哋落單嗰陣,職員有好好咁同我哋講話要等20至30分鐘,因為要即燒。果然冇失望,連雞胸都係juicy。- 汁燒原條九州槍魷魚,蒜香粟米記憶中第一次食九州槍魷魚,配合埋汁燒,啱一家大細食。即燒既粟米食完都想再ENCORE豆腐全部都係即燒,仲見到木魚郁緊,豆味好重既豆腐配埋個汁好夾- 牛肉壽喜燒鍋 最後以日本壽喜燒作結,甜甜豉油,配上日

食物方面
- 燒雞泡魚干

- 刺身拼盤

- 極上牛舌 ,沖繩燒菠蘿
- 幸福鳥免治軟骨雞肉 (鹽燒,汁燒)
- 幸福燒雞

- 汁燒原條九州槍魷魚,蒜香粟米
豆腐
全部都係即燒,仲見到木魚郁緊,豆味好重既豆腐配埋個汁好夾

- 牛肉壽喜燒鍋
最後以日本壽喜燒作結,甜甜豉油,配上日本薄切牛肉,食完胃暖暖的,有幸福嘅感覺。

幸福鳥除咗適合同朋友嘅聚會,亦都岩一家大細,期待下一次再嚟。
2022-08-08
  • 幸福燒鳥