2014-05-03
有日lunch time 時約個FD 出來食個lunch,可能時間仲早並吾多人。但d 姐姐係甘走來走去都無留意個大門, 我都要等成好幾分鐘先有人留意到我。傳統食素既素館一般都係以中年同年長d 既食家為主, 但大自然算係特別而又另類既素館,所以當中你都會見到吾少年輕人。呢間分店雖然無tst 間分店甘大, 但亦放左吾少枱。我同我fd 就比分到去一張2人枱, 彩人客都吾算太多, 如果吾真係會好有壓迫感。 好講真LUNCH 都吾想駛over 100蚊。點知一望個lunch set menu 心中暗笑了,樣樣都吾超過50蚊, 再加上吾止得個一兩樣野可以選。平時食開素既都希望出到去可以食d無甘dry既野來來去去都係d 羅漢齋之類。佢呢間野真係非常非傳統, 連sushi, sashimi 都有, 個look 真係可以以假亂真。個menu你一般出去食既野佢地都會有,比傳統既素館選擇又多賣相又靚。真係令到都少素食人喜出望外,不過真希望佢地可以整埋burger可以係不久將來, 因為素burger都幾難搵。一見到個魚香茄魚班腩煲lunch set, 仲要只雖要38蚊既lunch set, 見佢又有蘿蔔湯又有
好講真LUNCH 都吾想駛over 100蚊。點知一望個lunch set menu 心中暗笑了,樣樣都吾超過50蚊, 再加上吾止得個一兩樣野可以選。平時食開素既都希望出到去可以食d無甘dry既野來來去去都係d 羅漢齋之類。佢呢間野真係非常非傳統, 連sushi, sashimi 都有, 個look 真係可以以假亂真。個menu你一般出去食既野佢地都會有,比傳統既素館選擇又多賣相又靚。真係令到都少素食人喜出望外,不過真希望佢地可以整埋burger可以係不久將來, 因為素burger都幾難搵。 一見到個魚香茄魚班腩煲lunch set, 仲要只雖要38蚊既lunch set, 見佢又有蘿蔔湯又有飯。開頭並無expect佢既份量會好多, 等左十來分鐘, 熱辣辣再加堆d 炸炸聲就出來了。佢一放上枱睇到 d 份量又大,又多料。我見周邊d 食客好多都有叫呢個set. 首先一試佢個茄子,一個字‘正’,好有鍋氣味,一食就知過個油,一d都係坑功夫, 我試過另一家做類似既茄子好寡, 並無好似呢到甘好口感。然後又試個班腩, 相當有口應, size又岩岩好, 仲有少少魚香味。係我食過甘多間之中最好食既一間素館bsaed on 呢個lunch。之後再試過蘿蔔湯, 好足料一d 油都無可能係因為無肉既關係, 飲開湯既朋友都知道無肉既湯吾多吾少都會有d寡。但佢呢到煲得好好一d都吾覺寡, 仲好夠甜。食哂成份set一真飽到無論。
賣單就是38 加5 蚊茶位再加一都47蚊埋單, 淨外賣會減3蚊都只係35蚊。兩者都相差成十幾蚊, 不過都值得食。
題外話/補充資料:
如果有會員卡就會希95折, 個經理仲好好人甘放左張比我