2007-01-09 4 瀏覽
聽朋友仔講, 荃灣小肥羊有任點任食, 其他地方無, 我係小肥羊fans, 當然想一試啦! (但始終係香港唔捨得食, 如你們都試過返深圳食小肥羊, 一定當自己食緊任點任食, 因為唔使睇價錢, 埋單都超平!幾十蚊一個人, 去邊到搵!)我訂了早場6:30, 但去到已有客人打得如火如途, 我們亦急不及待點了鴛鴦鍋底(麻辣很正, 個人認為入口好味過寧記)滋保藥材湯底亦很正, 同大陸食的一樣! 羊滑(正!), 肥牛(食落同羊沒分別, 卷成一圈圈, 切得非常薄, 入口即溶!), 小籠包(比想像中差, 沒有特別), 其他鱔片, 魚片, 菜苗亦很企理乾淨, 看得出沒有因為任點而將貨就價! 另外重要一點, 我們一有4個人, 我點菜時將份量寫了4位, 他們居然真的給了我們4碟肥牛, 4碟羊滑, 4碟燒賣, 4碟.............!真的嚇我們一跳! 我們急忙制止他, 而且還即場向侍應說不好意思, 即刻回了很多配料給他們, 因為我們真的會吃不晒!(除了肥牛放低!)