2020-02-04
今日同朋友慶祝生日,約左觀塘食晚飯。剛好收派宣傳單姐姐,就去呢間位於觀塘中海日升中心2號龍鳳號食。佢位置都萛偏僻,望落應該係剛新開的食店,因為全部裝修設備好新好乾淨,而且感覺像家庭式生意,價錢都萛親民。當然有些都比較高。我和朋友二人點了呢幾款: 古早味肉燥飯($36)、黃金香酥排骨($46)、滷蛋($10)、燙青菜($38)和淨麵線($20),合共$150。這間店有飲品提供,性價比較高,也不是怎樣特別,所以没有下單。同埋,建議前往試食的朋友們記得帶紙巾,因為這間店提供紙巾要收錢唷!味道方面,古早味肉燥飯的肉燥略少,混飯食不夠,但味道尚可;黃金香酥排骨賣相不錯,可是入口没有雞味道,只有表面炸皮掩料味道,而且比較薄身和乾,失望😢;滷蛋好入味;青菜好清,没有油;淨麵線好淡味。以呢個價錢,都是不過不失的選擇!
以呢個價錢,都是不過不失的選擇!