2020-05-01
座位安排問題,欠缺基本食材,等候食物時間長,食物質素不俗經過筲箕灣,本身想去安利用膳,惟太多人等候,最後揀了不用等候且有多張空枱的心語甜品。廚房一個人負責(應該係老闆娘),樓面一個女侍應,但一入店舖就聽到二人對罵,氣氛好怪,之後上Openrice見到有食評都講呢個問題。店舖每張枱都好細,但當時食客不多,有超過一半空枱,眼見有兩母女坐4人位,我和友人有背包有手挽袋,所以揀4人位坐下,而侍應亦無表示不能坐。坐下後廚房先出聲要我和友人搬去二人單邊位,我們考慮到可能廚房認為稍後會有更多食客,所以即時配合;當之後再來兩位食客,佢哋並無任何隨身物品,要求坐4人位,侍應話歡迎,廚房無出聲話要佢哋坐返二人位,點解唔一視同仁安排兩位食客坐返單邊2人座位?之後睇食評,有人評話7個人食甜品都被店舖安排迫埋一齊坐,迫到食唔到野,就理解到店舖座位安排問題。廚房甩單,我和友人嘅飲品都係現成,由廚房雪櫃拎出來,友人飲品一早到咗,我等咗15分鐘忍唔住出聲,廚房先施施然由雪櫃拎返枝飲品交俾侍應。等候食物時間長,等30分鐘先有得食。廚房欠缺基本食材,叫咗個三文魚沙律,等咗15分鐘,廚房先話無晒三文魚,叫侍應行出去另一間舖
等候食物時間長,等30分鐘先有得食。廚房欠缺基本食材,叫咗個三文魚沙律,等咗15分鐘,廚房先話無晒三文魚,叫侍應行出去另一間舖頭買貨;而有另一枱食客叫芒果甜品,廚房又話無。假期中午時分食客唔多,基本食材欠缺,但餐牌上大部分食物都要用到店舖欠缺的基本食材⋯⋯廚房叫侍應提食客無芒果,要order其他食物,但又幫食客order楊枝甘露,廚房同侍應對罵楊枝甘露係有芒果,侍應對食物不熟悉。
等候食物時間長,座位安排有問題,只有食物質素不差令人消氣,燒雞沙律及蘋果肉桂烹製不錯。
等候食物期間上Openrice,先見到店舖食評中有一半係負評,經驗過就明白到點解其他人會俾負評⋯⋯