2025-01-23
放假同朋友去咗東區走廊海邊散步 🌊,之後我哋入咗一間泰國餐廳食晚飯 🍽️。餐廳環境好有泰式風情 🇹🇭,侍應全部都係外國人 👩🍳👨🍳。間餐廳好受歡迎,整晚座無虛席,最好預先訂位 📅。最好嘅就係呢間餐廳仲可以帶寵物嚟 🐾,人同動物一齊食飯嗰種感覺真係好開心 😄。—————————————————🥞 Bánh Xèo - 越南蟹肉椰子班戟 $138 班戟外邊脆卜卜,入面軟熟熟,蟹肉又鮮又甜,加埋嫩芽菜和花生 🥜,仲有陣陣椰香🌴,真係食到停唔到口!隔離仲有碟清新嘅香草魚露醬,令到成個班戟更加好食! 🦐 Goong Che Nompa - 泰式生蝦 $158 泰式生蝦好新鮮,上面加了蒜頭 🧄和辣椒片🌶️,食落去爽口彈牙,個醬汁酸酸辣辣,真係好開胃! 🦀 Kari Kanum Pwang Nuae Poo - 泰式黃咖喱蟹肉配蒜蓉麵包 $198 黃咖喱蟹肉味道濃郁,蟹肉又多又鮮,配埋蒜蓉麵包一齊食,真係正到冇得彈 💥。咖喱味重,但係又唔會搶咗蟹肉嘅鮮味,正爆! 🍜 Phad Si-iw - 泰式乾炒河粉 (雞肉) $138 河粉炒得啱啱好,夠哂煙韌,雞肉又入味 🐔。個醬汁甜甜地,啱晒
—————————————————
🥞 Bánh Xèo - 越南蟹肉椰子班戟 $138
🦐 Goong Che Nompa - 泰式生蝦 $158
河粉炒得啱啱好,夠哂煙韌,雞肉又入味 🐔。個醬汁甜甜地,啱晒我呢啲鍾意食甜嘅人 🍯。成碟嘢都好啱口味,好食到暈 😍!
🥭 Khao Niao Mamueng - 芒果糯米飯 $98
芒果甜到入心,糯米飯有三種味,加埋啲椰漿,真係絕配 🍚。食完啲辣辣地嘅菜,再食返埋甜品,真係好完美 ✨!