2018-06-03
一行二人到佐敦廟街整完嘢見肚餓就喺附近揾地方食晚飯,因為天氣太熱有成35度,所以決定食日本嘢無咁熱。見呢間丼瀛門口個餐牌上面嘅丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼好吸引,而家仲要有“試食價”當然要走入去幫襯下。我哋叫左份丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼(試食價$268),同一份築地壽司杯($168)。龍蝦刺身雙層爆丼上層係全隻龍蝦加上八款的鮮魚刺身,帶子、三文魚、墨魚、八爪魚……等等。龍蝦好大隻,蝦肉做成沙律,蝦肉爽口彈牙,加上做自家製嘅沙律醬,好好食。幾款鮮魚刺身都好新鮮,仲有半隻味美溫泉蛋,材料非常豐富,叫“爆”丼真係實至名歸!下層係海膽蒟蒻沾麵,中間個醬係海膽芝士醬,海膽同芝士嘅味好夾,蒟蒻麵非常爽滑,撈埋青瓜絲一齊沾個醬食,令人印象深刻!築地壽司杯賣相精緻,每一個杯入面係壽司飯加同嘅刺身,甜蝦、魷魚、他他、三文魚、黑松露海膽,仲有蟹子反卷同原隻鮑魚,材料夠晒豐富。刺身新鮮好食,其中他他、黑松露海膽味道濃郁,好好食!醃過嘅鮑魚一D都唔韌同時又保持到鮑魚本身嘅味道,正!我哋呢日比較早六點鬆少少就到,餐廳入面仲未有咩客,但到七點左右就已經坐滿人,下次再嚟幫襯就記得要訂位先!