2022-07-27
今日嚟到一間想食好耐嘅餐廳-「鬼混 Vie Won Won 」💗之前佢係銅鑼灣嘅時候已經想去食,但後尾結業咗🥲最近佢哋係西營盤重生,裝修方面保持一貫復古大宅風格,繼續為大家提供創意Fusion菜式🫶🏻「鬼混 Vie Won Won 」新地址一啲都唔難搵,係西營盤港鐵站B2出口出,左手面有條斜路上再轉右行前少少就已經見到🫶🏻路程都係大概一分鐘💓西營盤店一共兩層,行上去一樓果條樓梯真係好靚好有藝術感😍 我直頭以為自己去咗藝術館咁😚 成間餐廳真係好打卡able啊🫰🏻我哋被安排好坐位之後,職員首先會送上餐前小食,睇完餐牌我哋就開始點餐啦🥰✨法式龍蝦湯必點推介💯首先上枱係一碗龍蝦肉,再嚟係一個茶壺,充滿玩味😝 將茶壺嘅龍蝦湯倒落碗度,龍蝦嘅味道已經撲緊入鼻到🤤 再飲一啖落口,香郁濃厚嘅湯底,絕對飲得出係真材實料💓口入面比滿滿嘅龍蝦湯包圍住,真係好幸福啊🥹✨薯條--- Truffle炸薯條🍟薯條係幼身果種,最令我驚喜嘅係擺咗一段時間都冇變淋👍🏻 都keep到香脆可口😌 醬方面除咗 Truffle之外,仲可以揀Sour Cream / XO Sweet Sauce / Sriracha /Avoc
✨法式龍蝦湯
✨薯條--- Truffle
炸薯條🍟薯條係幼身果種,最令我驚喜嘅係擺咗一段時間都冇變淋👍🏻 都keep到香脆可口😌 醬方面除咗 Truffle之外,仲可以揀Sour Cream / XO Sweet Sauce / Sriracha /Avocado,想點就點🥰
✨千杯不醉炸單骨雞翼
炸得好香好脆🤤雞皮香脆,雞肉香嫩多汁😌單骨食得好方便,而且好大隻,啖啖肉食得好爽👍🏻 配埋千島醬一齊食,口感一流🥰
✨香煎鴨肝配封門牛柳
其實除咗鴨肝同封門牛柳,仲有一隻大蝦🍤非常豐富👍🏻鴨肝入口味道香濃,封門牛柳亦充滿濃濃嘅牛味😌 大蝦爽口彈牙👍🏻高水準之作
✨抹茶燒羊架
非常特別嘅一款菜色,抹茶粉令羊架食落口冇咁油膩💓 可惜羊味就較淡🤏
✨迷幻磨菇
其實係一個芒果芭菲雪糕🤤上枱嘅時係會用蓋冚住,打開嘅時候會有啲煙走出嚟💨製造出迷幻嘅效果🔥真係好用心好特別
✨白朱古力抹茶沙冰
抹茶味香濃又唔會太甜,配上白朱古力口感順滑🙌🏻
✨西芹檸檬青蘋果梳打
感覺係一杯for排毒嘅梳打😂 西芹味好濃,配上檸檬青蘋果酸酸甜甜咁,飲落又幾清新喎😝