2019-09-30 1544 瀏覽
bistro la bon $250 今晚肥妹仔同屋企人近近哋去咗觀塘一間樓上嘅西餐廳度食晚餐。我哋四個都叫咗setdinner ,貪佢有湯,沙律,頭盤,主菜仲有甜品,餐飲添!巴馬火腿楊桃沙律沙律菜有火箭菜,生菜等等,非常新鮮。 巴馬火腿唔算好咸, 淡淡嘅油脂香味,好好食。而佢嘅dressing係酸酸甜甜,好香楊桃味,非常新鮮。韓式泡菜醬火焰澳洲藍鮑魚就係聽個名都已經不了!佢係一個冷盤,個鮑魚係用咗韓式辣醬調味,鮑魚肉質比較硬淨, 爽口彈牙, 肥妹仔好少食用鮑魚做冷盤嘅菜式,不過呢一個真係令我大開眼戒。忌廉南瓜湯勁香南瓜味,真材實料,好鮮甜好香。北海道帶子麵包蟹王闊條麵半壓縮俄羅斯魚子醬 $258呢一個係肥家姐叫嘅,齋係個名都已經嚇死人!又魚子醬又蟹黃 ,不過食落去真係好香好鮮味!佢嘅闊條麵係比較粗身,食得出係好香麵粉嗰陣香味。帶子嚇死人,非常大隻,鮮甜爽口彈牙,表面煎到微脆,食落去係啖啖肉,超級滿足。大阪味噌燒智利銀鱈魚柳 $288呢一個係肥媽叫嘅,肥媽鍾意食海鮮多個肉類。不過呢一個鱈魚柳肥妹仔都試咗一啖,真係要強推!因為真係好滑,魚味好出。佢唔需要過份嘅調味,就咁煎香已經超級好食。

巴馬火腿楊桃沙律

韓式泡菜醬火焰澳洲藍鮑魚

忌廉南瓜湯
勁香南瓜味,真材實料,好鮮甜好香。

北海道帶子麵包蟹王闊條麵半壓縮俄羅斯魚子醬 $258

大阪味噌燒智利銀鱈魚柳 $288

看雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬  $298
呢一個就係肥妹仔叫㗎啦!因為成日食開牛,想試下食豬。呢一個黑毛豬㗎真係冇得輸,係肥妹仔食過咁多間黑毛豬入面水準算係偏高嘅一種。佢嘅豬一啲都唔柴,係好香豬嘅鮮味,只要輕輕灑上少少海鹽已經可以好食。

火山石燒澳洲m6和牛牛腹扒配意大利香芹醬  $328
呢一個就係肥爸叫嘅,肥爸係牛狂熱者,去邊都會食牛。不過肥妹仔都會成日偷肥爸啲牛食!牛腹扒味道算唔錯,牛味好出,肉質就比較 硬實,唔會好淋,叫咗五成熟係剛剛好。

hazelhut latte
好香hazelnut味,個latte有好香嘅牛奶味,鍾意飲比較溫和啲嘅咖啡愛好者一定要試。

2019-09-24