2009-08-02 12 瀏覽
相信沙田友很少踏足頗隔涉的禾輋邨(居民除外啦當然),近期忽然熱鬧起來了,吉之島外,還有多間食肆在禾輋商場插旗,驟眼望去重同歷史悠久,感覺較古舊的禾輋格格不入(之前怎聯想得到MOS Burger會在禾輋).特登由新城市廣場行去禾輋,必經之路-長長的行人天橋當勾起不少童年回憶,以前覺得要行好耐,山長水遠的,現在像幾步就到......商場無咩特色,地下一層就是新開發地點(以前係咩唔記得lu),看見十勝咩,外形趣緻的魚形餅睇介紹見得多,但就真係未試過,我估同以前新城市廣場間八伯伴賣的燒餅差唔多味啩,要了一客吉士味,揸上手,唔凍唔熱,食入口,OS!!咩嚟架?我未食過魚仔餅,正宗,好味的魚仔餅應該係點架(抑或呢樣根本就係唔好味嘅食物)?斷估唔係外皮略韌,咬得開入口就即散(嗰種散法好似去沙灘砌嘅城堡推少少就成個倒塌傾潟落嚟),好粉,內裡吉士少得可憐,由內至外都淡戌戌冇厘味道,好難食好難食.以後恐怕聞魚色變
2009-07-26